Kelionės taupyklė: skrandžio reikalai

Autorius: kelioniumanija.lt , 2012, Kovo 14d.

Keliaujantis lietuvis ir kuprinė, prikimšta rūkytų dešrų ir juodos duonos, yra du daugiau ar mažiau susiję dalykai. Gal naminiai sumuštiniai ir skanūs, tačiau juk sakoma, kad norėdamas pažinti svetimą šalį, jos kultūrą turi susipažinti ir su tos šalies virtuve. Pasakojame apie tai, kaip nušauti du zuikius: ir tradicinės virtuvės patiekalų paragauti, ir nebrangiai prasisukti.

 

Venkite restoranų, esančių šalia turistų pamėgtų lankytinų vietų. Paėję kelis šimtus metrų rasite žymiai pigesnių, tačiau nebūtinai prastesnių maitinimo įstaigų. O jei po regioną keliaujate automobiliu, vakarienės užsukite į mažesnį miestuką. Tokiose šalyse kaip Italija ar Graikija greičiausiai būsite nustebinti ne tik kaina, bet ir išskirtiniu dėmesiu.

 

Eikite valgyti ten, kur valgo vietiniai. Galbūt ir nerasite ten baltų staltiesių ar išmuštruotų padavėjų, kalbančių visomis kalbomis, bet neabejotinai patirsite naujų įspūdžių. Sakoma, kad geriausių tradicinės virtuvės patiekalų galima paragauti ten, kur meniu pateikiamas tik vietine kalba. Be to, ir kaina turėtų maloniai nustebinti.


 

Gaminkite maistą patys. Pabandykite patys pasigaminti iš lankomai šaliai būdingų produktų. Apsilankykite vietinėje parduotuvėlėje ar turgavietėje ir išsirinkite tradicinių produktų. Vis dėlto, nepamirškite, kad jums atostogos ir privalote pailsėti nuo kasdieninės ruošos darbų, tad virtuvėje per ilgai neužsibūkite.

 

Nepramiegokite pusryčių. Jei apsistojate viešbutyje, greičiausiai į nakvynės kainą yra įskaičiuoti pusryčiai. Atvykę į viešbutį išsiaiškinkite, kada ir kur tiekiami pusryčiai. Ir kirskite iš peties – juk pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas.

 

Vakarienei užteks užkandžių. Jei nemėgstate gaminti, galite tiesiog įsigyti vietinio sūrio ar kitų užkandžių, kurie puikiai tiks prie tradicinio tos šalies vyno taurės ar alaus bokalo. Prieš tai pavalgykite sotesnius pietus, o vakarienei pakaks užkandžių.

 

Apsipirkinėkite darbo dienos pabaigoje. Kai kuriose užsienio šalyse įprasta baigiantis darbo dienai pigiau išparduoti neparduotus šviežius ir greitai gendančius produktus. Tad taupantiems visai pravartu užsukti į vietinį turgelį ar bebaigiančią darbą kepyklėlę.

 

Nelaukite, kol peralksite. Kai esame labai išalkę, dažniausiai nuėję į restoraną užsisakome per daug maisto. Taigi neverta laukti, kol pilvas pradės gurgti.

 

Paisykite vietinių tradicijų, tačiau… Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Italijoje, vakarienė yra ne tik proga pavalgyti, bet ir bendravimo metas, kuomet visi susėda prie stalo, ilgai ir daug valgo, ir, žinoma, daug šneka. Italai paprastai vakarienės metu valgo užkandį (pavyzdžiui, salotas), pirmą patiekalą (tarkim, makaronus), antrą patiekalą (mėsą ar žuvį), o viską vainikuoja desertas… Iš patirties galim pasakyti, kad lietuvio skrandis dažniausiai nebūna pasiruošęs viso to sutalpinti, kad ir kaip nori akys.

 

Neprisipirkite daug greitai gendančių produktų. Atkreipkite dėmesį, kokios yra maisto produktų laikymo sąlygos jūsų nakvynės vietoje. Jei nuomojatės vadinamąją „studiją“ ar apartamentus, grečiausiai joje yra ir šaldytuvas, tačiau viešbučių kambariuose paprastai šaldytuvų nėra. Virtuvėlės taipogi dažnai būna ir hosteliuose.

 

Ieškokite maitinimo įstaigų, siūlančių dienos pietus. Ši taisyklė galioja daug kur, ne tik Lietuvoje. Tam tikromis valandomis pasirinkdami iš dienos meniu galite visai nebrangiai papietauti. O ir laukti dažniausiai tenka trumpiau negu užsakant iš pagrindinio meniu.

 

Sumuštiniai, sumuštiniai… Turbūt retai kada kelionėje pavyksta išvengti tokio maisto kaip sumuštiniai. Nesimaitinkite vien sumuštiniais, nes kelionės pabaigoje gali prireikti rimtos reabilitacijos skrandžiui, tačiau jei pavalgote sočius pusryčius nuo švediško stalo viešbutyje, pietums galite drąsiai sukrimsti sumuštinį, tuomet vakarienei galėsite skirti didesnę sumą pinigų ir paragauti labiau tradicinių lankomos šalies skanumynų.

 

Valgykite gatvėje. Skamba klaikiai? Tik iš pradžių! Daugumoje šalių maistas yra brangesnis, jei valgoma  už stalo. Dar brangiau, jei ant staliukų baltuoja staltiesės. Dėl to vietiniai, ypač Azijos šalyse, įpratę valgyti gatvėje parduodamą žymiai pigesnį maistą. Žinoma, būkite labai atsargūs ir jei jūsų skrandis yra jautrus, gatvės maisto geriau atsisakykite.

 

Prieš pirkdami produktus, pamąstykite, ar turėsite su kuo juos valgyti. Užsukus (dažniausiai alkanam) į parduotuvę svečioje šalyje, akys užkliūna už daugybės skanių dalykėlių. Tačiau jei gyvenate viešbutyje, pagalvokite, ar tikrai turėsite šakutę salotoms valgyti, konservų atidarytuvą, peiliuką kietajam sūriui ar kamščiatraukį vietinėje krautuvėlėje pirktam vynui atidaryti. Kitaip arba susigadinsite nuotaiką  laužydami galvą, kaip išsisukti iš keblios situacijos, arba nieko nepešę turėsite viską mesti lauk.


Kelionių portalo kelioniumanija.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško kelioniumanija.lt sutikimo draudžiama.



 

Taip pat skaitykite:

Kelionės taupyklė: pigus skrydis

Kelionės taupyklė: kaip pasirinkti atostogų laiką

 



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.