Kelioniumanija.lt

Jau ne pirmus metus dalyvauju projekte su vaikų namų auklėtiniais Čekijoje. Šią vasarą Čekijoje teko viešėti tuo metu, kai šioje šalyje siautėjo potvynis. Įdomu savo akimis pamatyti užlietas pievas, kelius, kaimelius ir žmonių kiemus. Dar pastebėjau, kad čia daug pakelėse prisodintų vyšnių ir trešnių, kurios kaip ir niekieno, o uogos jau birželio mėnesį prisirpusios ir labai skanios. Kadangi Čekija yra labiau į pietus nei Lietuva, tai ir pavasaris bei vasara ateina ankščiau ir šiaip čia šilčiau. Pati šalis savo gamta būtų panaši į Lietuvą, jei ne kalnai, kurie primena, kad esi ne namie. Čia daug galimybių aktyviam poilsiui. Galima vaikščioti po kalnus, važinėti dviračiais, plaukioti baidarėmis, kurių mes neišbandėme dėl pavojų kėlusio potvynio.

Pilzenas

Plzen mieste mes aplankėme Pilsen Urquell alaus daryklą, kur galima pamatyti ekspoziciją kaip gaminamas alus ir jo paragauti. Žiūrėjome ten ir tokį filmuką apie alaus gamybą. Tačiau man tai labai priminė šio čekiško alaus reklamą.

Dar žinomas šviesusis ir tamsusis „Krušovice“ alus, „Staropramen“ alus, taip pat čekiškas alus „Velvet“. Pastarąjį čekai stengiasi išgerti per 1,5 minutes, kol nenuslūgo bokalo dugną siekianti puta.

Taip pat reiktų paminėti tradicinį čekų likerį „Becherovka“, kurio sudėtyje yra anyžių, cinamono ir daug žolelių rūšių. Tai stiprusis gėrimas (apie 40 laipsnių), gaminamas Čekijos mieste Karlovy Vary.

Tradicinis čekiškas patiekalas jautienos guliašas su „kniedlikais“ – garuose virtu pjaustytu batonu. Tešla jiems ruošiama su specialiais rupiais kvietiniais miltais. Neiškepęs šiek tiek tas batonas atrodo.

Čekiškai jie dėkoja sakydami „dėkuju“, kas yra labai panašu į mūsų „dėkui“, kurį jau mažai ir bevartojame. O šiaip čekų kalba labai panaši į lenkų ir mokant lenkiškai galima beveik viską suprasti. O kadangi Čekija ir Slovakija ankščiau buvo viena šalis, tai slovakų kalba beveik ta pati, tik kitas dialektas.

Čekų charakteris, manau, gana artimas lietuviškąjam, tik jie atrodo linksmesni, labiau atsipalaidavę.
Dar teko lankytis tokiame ypatingame restorane, kur kuriama viduramžių atmosfera, ant stalų, prie kurių niekas nesėdi, šoka apkūnokos moterys, rodomi įspūdingi žongliravimo su ugnimi pasirodymai, sienos dekoruotos kaukolėmis, vaikšto visokios keistos žmogystos su pitonais ir panašiais gyviais. Žodžiu, valgai ir dairaisi į visas puses ir po to net nežinai, ką valgei, nes ne tas galvoje buvo, kai tiek veiksmo ir įspūdžių aplink.


Padėkite mums, sau ir kitiems keliautojams!

Norime suprasti Jūsų kelionių tikslus bei įpročius, kad galėtume parengti ir pateikti Jums kuo aktualesnę ir įdomesnę informaciją keliautojų portale kelioniumanija.lt. Tam prašome atsakyti keletą klausimų.

Mygtukas