Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Pirmieji į Australiją atvykę europiečiai buvo nusikaltėliai, kuriems nebuvo svarbu, ką valgo. Pirmųjų Australijos gyventojų maistas buvo primytivus ir skurdus. Pagrindinis maistas buvo mėsa su bulvėmis, pupelėmis, žirniais ar morkomis.

XIX a. darbininkams būdavo duodamas maisto davinys, kuris susidėdavo vis iš tokių pačių produktų. Jie gaudavo mėsos, kuri dažniausiai būdavo sūdyta kiauliena ar jautiena, vėliau duodavo avienos.

XIX a. viduryje virtuvė pradėjo keistis, nes vyriausybė pradėjo investuoti į maisto saugojimą bei transportavimą. Tuomet buvo pradėtas gabenti maistas iš Europos, o taip pat ir po šalį.

Australiška virtuvė labai pasikeitė po II Pasaulinio karo. Į žemyną pradėjo kraustytis europiečiai ir azijiečiai. Jie atsivežė savo maisto ruošimo įgūdžių. Dabar maisto ruošime yra suderintos visų pasaulio virtuvių idėjos.

Australų virtuvė laikoma viena iš „tikriausių“ pasaulyje. Australai giriasi, jog šalyje galima paragauti tikro ir natūralaus skonio jautienos ir avienos, nes gyvuliai auginami žmogaus nepaliestoje gamtoje. Daržovės ir vaisiai yra auginami neužterštoje žemėje, o jūrų gėrybės yra tokios, kokias jūra užaugina. Australijos klimatas yra labai dosnus, nes žemyno šiaurėje auga tropiniai vaisiai, o pietuose puikiai dera obuoliai, pomidorai, persikai bei kiti vaisiai ir daržovės.

Australų virtuvė yra trijų tipų:

  • Krūmų maistas – Australijos aborigenų valgis.
  • Tradicinė virtuvė – tai sotus ir sunkus maistas, atkeliavęs su anglų atvykėliais. Šiam maistui dažnai trūksta prieskonių, o druskos būna per daug. Valgomos bandelės su dešrelėmis, mėsos gabaliukai bei kepsneliai.
  • Moderni virtuvė – aukšto lygio ir išskirtinė australiška virtuvė. Ji atsirado po II pasaulinio karo. Maistas ruošiamas iš šviežių ir kokybiškų produktų.

Išskirtiniai Australijos patiekalai yra Vegemite sumuštinis bei Pavlova pyragaitis. Vegemite sumuštinis atsirado 1922 m. Fredo Valkerio kompanija sukūrė užtepimą ant duonos vietoje sviesto. Jis buvo pagamintas iš saliero, svogūnų ir druskos. Ieškant tinkamo pavadinimo, buvo paskelbtas konkursas visoje šalyje ir burtų keliu Vegemite žodis tapo pavadinimu. Šis duonos užtepimas labai išpopuliarėjo II Pasaulinio karo metu. Kareiviai buvo maitinami susmuštiniais su šiuo užtepimu, o grįžę iš karo namo, jie vis norėjo šio produkto. O Pavlova pyragaitis yra morenginis vaisių ir plaktos grietinėlės desertas, kuris pavadintas rusų balerinos vardu.

Nacionalinis Australijos patiekalas yra kengūrų arba krokodilo uodegos sriuba. Šalyje gaminama Chico bandelė, kuri yra stipriai iškepta ir įdaryta malta mėsa ir daržovėmis. Tradicinė australų duona yra nerauginta ir iškepta ant laužo žarijų. Namuose australai labai mėgsta kepti mėsos pyragaičius.

Sekmadieniais australai kepa kepsnius. Jų išskirtinumas yra tas, kad mėsa paprastai truputį perkepama ar perverdama.

Būnant Australijoje galima paragauti čiabuvių aborigenų skanėsto – baltų lervų, kurios yra piršto dydžio ir valgomos arba gyvos, arba pakeptos ant žarijų.

Australija garsėja vynais. Pirmieji vynmedžiai buvo atgabenti 1788 m. Šiuo metu šalyje yra daugiau nei 1000 vyninių. Dauguma jų yra nedidelės, o daugumą vyno pagamina keturios čia esančios didžiosios kompanijos.