Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Austrų virtuvė yra gana įvairi. Kalnuose nuo seno vartojama daug pieno produktų – varškės, sūrio ir kt. Tradiciniai austriški patiekalai – sotūs, vartojama daug mėsos. Kaip garnyras patiekiamos bulvės, ryžiai, grybai. Itin mėgstami įvairūs padažai.

Pagrindiniai patiekalai:

  • Wiener Schnitzel – Vienos šnicelis – tarptautinį pripažinimą pelnęs austriškas patiekalas
  • Selchfleisch – rauginti kopūstai, ruošiami su rūkyta mėsa, patiekiami su virtinukais
  • Gerostete Leber – patiekalas, gaminamas iš veršiuko kepenų ir gardinamas sviestu bei žolelėmis.
  • Tafelspitz – virta jautiena, paprastai patiekiama su obuoliais ir krienais
  • Goulash – guliašas, t.y. patiekalas iš jautienos, svogūnų ir raudonųjų pipirų (būdingas ir vengrų virtuvei)
  • Rindsuppe – jautienos sriuba
  • Klachlsuppe – sriuba iš kiaulės kojų
  • Liptauer cheese – pikantiškas sūrio kremas

Desertai. Austrijoje itin mėgstami įvairūs pyragai ir pyragėliai, čia jie tikrai skanūs

  • Štrudelis (Apfelstrudel) – žinomiausias austriškas desertas – mielinis pyragas, sluoksniuotas su obuoliais.
  • Topfenstrudel – kreminis sūrio pyragas
  • Vanillkipfer – saldus vanilinis biskvitas su riešutais
  • Buchteln – mielinis/sviestinis pyragas, įdarytas abrikosų džemu
  • Sachertorte – šokoladinis pyragas

Alkoholiniai gėrimai:

  • Jagatee – gaminamas iš romo, degtinės, raudonojo vyno ir stiprios juodos arbatos
  • Alus – itin mėgstamas Zalcburge
  • Vynas – dauguma vynų yra balti („Riesling“‘, „Veltliner“)
  • Obstler – stiprusis alkoholinis gėrimas, gaminamas iš įvairių vaisių
  • Gliuveinas – karštas raudonasis vynas su įvairiais prieskoniais

Austrija garsėja skania kava, kuriai paruošti čia naudojama net apie 50 skirtingų būdų.