Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Formuojantis azerbaidžaniečių virtuvei įtakos turėjo įvairios kulinarinės tradicijos – ypač kitų Kaukazo šalių virtuvės. Taipogi nemažai maisto ruošimo tradicijų paplito atėjusios Šilko keliu iš tolimų kraštų.

Šalies virtuvėje yra daug panašumų į turkų tradicinę virtuvę. Tiek Azerbaidžano, tiek Turkijos gyventojų protėviai – klajoklės tiurkų tautos, į dabartines šių šalių teritorijas atklydusios maždaug XI a. iš Rytų. Azerbaidžaniečių kulinarijos tradicijos turi panašumų ir su kitais istoriniais islamo kraštais – persų, kurdų, Irano virtuvėmis.

Šiaurinėje istorinio Azerbaidžano dalyje, kuri XIX a. atiteko Rusijai, išliko kur kas mažiau senovinės virtuvės tradicijų, lyginant su istorinio Azerbaidžano pietiniu regionu, išsaugojusių daugybę senovinių maisto ruošimo gamybos metodų ir papročių.

Pagal senovinę azerbaidžaniečių kulinarijos filosofiją, maisto produktai dalijami į dvi kategorijas – šaltuosius ir karštuosius. Skirtingų kategorijų produktus draudžiama maišyti tarpusavyje. Šaltieji produktai mažina kraujo spaudimą. Tai – agurkai, kopūstai, baklažanai, salotos, pomidorai, ryžiai, žuvis. Karštieji produktai didina kraujo spaudimą. Tai vynuogės, obuoliai, duona, raudona mėsa, medus, česnakai, kiaušiniai.

Azerbaidžaniečių vartojama duona – lavašas. Grūdinių kultūrų produktai yra gausiai vartojami šalyje. Paprastai miltiniai patiekalai kepami specialiose krosnyse – tondyriuose.

Azerbaidžanas – musulmoniškas kraštas, dėl to čia nevartojama kiauliena. Dažniausiai iš mėsos vartojama aviena, veršiena, vištiena.

Svarbūs azerbaidžaniečių virtuvei būdingi produktai – ryžiai, pieno produktai (jogurtas, sūriai), daržovės (svogūnai, česnakai, pomidorai). Tarybų Sąjungos metais šalyje paplito bulvės. Gausiai naudojamos prieskoninės žolelės.

Azerbaidžaniečiai tradiciškai valgo rankomis, o maistas patiekiamas ant žemės patiesto kilimo.

Tradiciniai patiekalai:

  • Diušbere – trikampio formos koldūnai, patiekiami sultinyje.
  • Plovas – azerbaidžaniečių virtuvėje priskaičiuojama per 100 plovo gaminimo būdų. Paprastai trys pagrindinės plovo sudedamosios dalys yra gaminamos ir patiekiamos atskirai – ryžiai, gara (mėsa, žuvis, daržovės) ir prieskoniai.
  • Dolma – daržovės (dažniausiai – baklažanai, pomidorai, kopūsto lapai, paprkos), įdarytos aviena ir ryžiais.
  • Kebabai – jų šalyje gaminama įvairiausių rūšių. Vienas iš populiariausių – tai liulia kebabas, gaminamas iš maltos avienos ir kepamas grilyje.
  • Piti – avienos sriuba
  • Dovga – jogurto sriuba, gaminama su mėsa ir daržovėmis.
  • Ovdux – šalta jogurtinė sriuba su daržovėmis.

Desertai:

  • Vaisiai – labai dažnai patiekiami vietoj deserto.
  • Pachlava – miltinis desertas, panašus į turkišką baklavą.
  • Pešmak – pailgos formos kepiniai iš ryžių, miltų.
  • Lukumas – tradiciniai saldymynai.

Tradiciniai gėrimai:

  • Airanas – sūrokas gėrimas gaminamas iš jogurto.
  • Šerbetas
  • Arbata – Azerbaidžane geriama juodoji arbata, kuri laikoma šalies nacionaliniu gėrimu. Svarbios arbatos gėrimo tradicijos, kurių tikslas yra palengvinti bendravimą.