Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Belgijos virtuvė susiformavo iš įvairių šalių maisto gaminimo tradicijų. Kulinarijos tradicijas belgai perduoda iš kartos į kartą. Jie teigia, kad pats skaniausias maistas yra tik tas, kuris yra gamintas namuose.

Belgai mėgsta labai įvairią mėsą. Dažniausiai gaminama iš kiaulienos, jautienos, veršienos, vištienos ir triušienos. Šalyje yra labai vertinama laukinių gyvūnų mėsa. Belgai labai mėgsta mėsą ruošti su daug ir labai įvairiais padažais. Jie mėsą derina ir su saldžiaisiais padažais. Tokie patiekalai būna neįprasto skonio.

Belgijoje mėgstamos jūros gėrybės ir žuvys. Labiausiai belgai gardžiuojasi moliuskais, kurių šalyje yra suvalgoma labai daug. Moliuskai ruošiami įvairiais būdais. Vienas iš labiausiai paplitusių nacionalinių patiekalų – tai moliuskai su gruzdintomis bulvytėmis. Patiekalas valgomas su majonezu, aštriu padažu ar alaus užpilu.

Iš olandų virtuvės belgai išmoko gaminti silkę. Jie silkę kepa arba valgo su žaliais svogūnais. Šalyje yra mėgstami vėžiai, pagardinti sviesto, grietinės ir baltojo vyno padažu. Belgai iš upių žuvų verda žuvienę.

Šalyje labai mėgstamos daržovės, o labiausiai – bulvės. Gruzdintos bulvytės kilo iš Belgijos. Čia jas ruošia išskirtiniu būdu. Jos kepamos du kartus, tad tampa labai lengvos. Bulvytės pardavinėjamos daugybėje vietų gatvėse. Visuose restoranuose gruzdintų bulvyčių galima užsisakyti net jeigu jų nėra valgiaraštyje.

Belgijoje atsirado briuseliniai kopūstai ir paprastosios trūkažolės. Briuseliniai kopūstai verdami pasūdytame vandenyje su trupučiu citrinų sulčių, o patiekiant paskaninami grietine. Paprastoji trūkažolė buvo atrasta 1830 m., kai ūkininkai pastebėjo, kad anksčiau naudotas augalas paskaninti kavai išleido baltus lapus. 1872 m. paprastoji trūkažolė buvo pristatyta Paryžiuje ir tapo labai populiari.

 

Šalyje yra naudojama daug ir įvairių prieskonių. Populiariausi yra muskatai, cinamonas, pipirai, imbierai, lauro lapai. Taip pat naudojamos įvairios žolelės. Dažniausiai maistas gardinamas peletrūnu, čiobreliais, šalavijais, petražolėmis, česnakų laiškais.

Belgijoje yra labai įvairių maitinimo įstaigų. Šalyje daug kuklių bistro ir trijų žvaigždučių restoranų. Belgijoje mėgiamas greitas maistas, kuris dažniausiai yra gruzdintos bulvytės, taip pat mėgstami belgiški vafliai. Žiemą gatvėse kepami kaštainiai.

Belgija garsėja alumi. Šalyje jo gaminama daugiau nei 500 rūšių. Alus buvo gaminamas norint pažymėti tam tikrą įvykį. Šiandien alus yra ne tik nacionalinis gėrimas, bet ir maisto sudedamoji dalis. Aluje verdamas ir troškinamas maistas, gaminami įvairūs padažai bei užpilai. Be alaus belgai mėgsta džiną. Šalyje jo yra gaminama apie 270 rūšių.

Belgų pasididžiavimas yra šokoladas, kuris dabar yra vienas iš pagrindinių eksportuojamų maisto produktų. Tradicinis belgų šokoladas gaminamas be konservantų, saldiklių ar dažų. Geriausias ir brangiausias šokoladas gaminamas iš šviežių produktų ir jį galima valgyti tik kelias dienas.

Nacionalinis belgiškas desertas yra virtos kriaušės su džiovintų slyvų ir raudonojo vyno padažu.