Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Maisto ruošimo tradicijos skirtinguose Bolivijos regionuose gana stipriai skiriasi. Paprastai išskiriami trys Bolivijos regionai, turintys skirtingas virtuves: Altiplano plokštuma, kurioje gyvena didžioji dauguma šalies gyventojų, aukštikalnių slėniai ir drėgnieji atogrąžų miškai. Kiekvienas iš regionų turi specifinius tipinius patiekalus.

Altiplano plokštumoje dominuoja aimarų tautos virtuvė, kurios pagrindinis maisto ruošimo ingredientas – bulvės. Andai – bulvių tėviškė, o Bolivijoje auginama per 200 bulvių rūšių. Šiame regione taipogi labai mėgstamos įvairios sriubos. Dažniausiai vartojama mėsa – aviena, taipogi valgoma lamos mėsa.

Aukštikalnių slėniuose, ties Sukre, Kočabamba, vartojama kur kas daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Be to, šio regiono virtuvei būdingi aštresni patiekalai. Čia itin mėgstami kukurūzai: verdama tiršta kukurūzų sriuba arba burbuolės yra tiesiog kepamos.

Amazonijos žemumose vyrauja jautienos patiekalai, taipogi bulvės, ryžiai.

Bolivijos gyventojai itin mėgsta mate arbatą. Populiarūs alkoholiniai gėrimai – alus ir vynas, kuris gaminamas Tarija slėnyje. Iš vietinių stipriųjų gėrimų paminėtinas singani – t.y. brendis iš žaliųjų vynuogių.