Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Nacionalinė bulgarų virtuvė turi tiek Viduržemio jūros regiono tradicijų, tiek ir Centrinės Azijos virtuvei būdingų bruožų. Bulgarai gausiai naudoja įvairius prieskonius, valgo daug daržovių, mėsos. Dažnai patiekalams naudojamas sūris brinza.

Pagrindiniai patiekalai:

  • Giuveš – mėsos patiekalas, ruošiamas su daržovėmis, bulvėmis ir rūgpieniu
  • Kiufteta – kepti mėsos kotletai
  • Kebap – įvairių rūšių mėsa su daržovėmis
  • Miš maš – kiaušiniai su pomidorais, pipirais ir brinza
  • Imambajaldy – baklažanai, įdaryti mėsa ar daržovėmis
  • Musaka – malta mėsa su bulvėmis, kiaušiniais ir baklažanais
  • Sarmi – balandėliai iš kopūstų ar vynuogių lapų su mėsos ir ryžių įdaru
  • Tarator – šalta rūgpienio sriuba su agurkais, sviestu ir prieskoniais
  • Banica – tešla, įdaryta brinza ir mėsa

Desertai:

  • Garaš – šokoladinis tortas

Gėrimai:

  • Vynas. Vyndarystės tradicijos Bulgarijoje labai gilios. Čia nuo seno gaminami tiek rūšiniai, tiek ir  kupažiniai (gaminamus maišant kelias vynų rūšis) vynai. Populiariausi rūšiniai vynai: „Sophia Merlot“, „Sophia Cabernet Sauvignon“, „Sophia Muscat Melnik“, „Rosenthaler Kadarka“. „Cabernet Sauvignon“ vynuogės auginamos Suhindolo regione, kurio specifinės dirvožemio ir klimato sąlygos atskleidžia puikiausias šios rūšies vynuogių savybes. „Cabernet Sauvignon“ vyno gamybai naudojamos tik rinktinės vynuogės, vynas 30 mėnesių brandinamas ąžuolo statinėse.
  • Rakija – stiprusis alkoholinis gėrimas, gaminamas iš vaisių. 
  • Mastika – saldi anyžinė degtinė, gaminama iš kviečių ir anyžių aliejaus.