Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Tradicinei čekų virtuvei įtakos turėjo vokiečių, austrų bei vengrų maisto gaminimo ypatumai. Čekai tradiciškai gamina gana riebiai, bet dabar maistas tampa vis lengvesnis ir sveikesnis.

Šalyje labai mėgstamos sriubos. Populiariausios yra bulvių, jautienos su kepenų virtinukais, tiršta vištienos, raugintų kopūstų, krapų, česnakų sriubas. Prie sriubų valgomi skrebučiai ir sūris.

Čekai labai mėgsta mėsą bei kopūstus, tad yra labai daug patiekalų iš šių produktų. Populiariausias patiekalas yra kiauliena su virtinukais ir raugintais kopūstais. Taip pat gaminama kopūstais kimšta kiaulės ausis. Labai populiarus patiekalas yra kepta nugarinė su virtinukais ir grietinėlės padažu, taip pat jautienos gabalėliai grietinėlės padaže su virtinukais ir spanguolėmis. Čekai gamina guliašą, kuris nuo vengriško skiriasi tuo, kad yra ne toks aštrus.

Čekijoje daug gaminama iš bulvių, kurios yra patiekiamos virtos, keptos arba skrudintos. Rūkytos kiaulienos ir bulvių plokštainis yra labai mėgiamas. Labai populiarūs virtinukai iš bulvių ar miltų su žuvies, grybų bei daržovių įdaru.

Čekų virtuvėje dažnai naudojami kmynai, mairūnas, česnakas. Gėlame vandenyje užauginti karpiai yra tradiciškai patiekiami per Kūčias. Tačiau kadangi Čekija nėra jūrinė valstybė, tai ir patiekalai iš jūrų gėrybių nėra populiarūs.

Čekai valgo daug saldžių patiekalų. Jie gamina lietinius bei virtinius su vaisių, uogienių, džemų įdaru. Gamina daug tortų ir pyragų.

Čekai pasaulyje garsėja alumi. Teigiama, jog šio gėrimo jie išgeria daugiausiai visame pasaulyje. Stipresnis nacionalinis gėrimas yra Becherovka – karčiai saldus gėrimą iš žolelių. Kitas tradicinis gėrimas yra Borovička ir slyvų brendis – Slivovica.

http://www.kelioniumanija.lt/konkursasnyc