Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Egipto virtuvės pagrindai susiformavo Senovės Egipto laikotarpiu. Vėliau įsivyravęs islamas įnešė savų tradicijų: buvo apribotas alkoholio vartojimas. Egipto virtuvei taip pat turėjo įtakos turkiškos virtuvės tradicijos, prigijusios Osmanų imperijos laikais.

Egipto virtuvėje svarbus vaidmuo tenka duonai. Taipogi šioje virtuvėje gausiai vartojamos pupos, džiutas, ryžius, labai mėgstamos daržovės. Iš pieno produktų dažniausiai vartojamas jogurtas, sūris. Mėsos Egipte vartojama nedaug palyginti su kitomis musulmoniškomis tautomis. Populiariausi mėsos patiekalai – kebabai ir kofta.

Tradiciškai egiptiečiai valgo rankomis, sėdėdami prie neaukštų staliukų. Valgio pabaigoje patiekiama arbata arba kava.

Tradiciniai Egipto patiekalai:

  • Foul – rudųjų pupelių troškinys su svogūnais ir kitomis daržovėmis
  • Kebabas – marinuota aviena ar jautiena, kepama ant grilio
  • Kofta – kotletai iš avienos ar jautienos
  • Švarma – patiekalas, panašus į kebabą
  • Fiteer – tai į picą panašus patiekalas, kepamas iš sluoksniuotos tešlos su įdaru
  • Babaghamousse – piurė iš baklažanų su aliejumi ir actu
  • Machwi – baladžiai su ryžių garnyru
  • Mehallabeya – tai piene virti ryžiai su cukrumi ir džiovintais vaisiais
  • Košari – tai patiekalas, gaminamas iš makaronų, ryžių, lęšių, avinžirnių, kurie gardinami aštriu padažu, pagamintu iš acto, česnakų ir pomidorų
  • Malukhija – džiuto lapų sriuba

Desertai:

  • Baklava – bendrinis pavadinimas visų kepinių su cukruotu viršumi, gardinamų pistacijomis bei sirupu
  • Umali – tai karštas sluoksniuotas razinų pyragas, mirkytas piene
  • Mahalabija – ryžių pudingas
  • Konafa – tai tešlainiai, įdaromi riešutais ir saldumynais
  • Basbusa – pyragas, kepamas iš manų

Gėrimai:

  • Karkadė – tradicinis raudonos spalvos rūgštokas gėrimas iš hibisko
  • Arbata – egiptiečiai geria salžią ir stiprią arbatą, paprastai patiekiamą stiklinėse
  • Kava – kaip ir arbatą, egiptiečiai mėgsta stiprią ir saldžią kavą