Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Etiopijoje valgoma daug vietos augalų ir gyvūnų, kurie kitose pasaulio vietose yra nepažįstami.

Vieni iš pagrindinių javų Etiopijoje yra tefas. Iš jų gaminama etiopiška duona inžera. Ši duona yra pagrindinis patiekalas. Inžera gali būti balta, raudona arba juoda. Tai priklauso nuo tefo rūšies. Duona naudojama ir kaip įrankis, kuriuo pasemiamas maistas.

Šalyje valgoma daug įvairių troškinių. Juose būna daug svogūnų ir vietinio sviesto niter kibbeh. Etiopijoje nevalgoma kiauliena, nes ją draudžia islamas, judaizmas ir Etiopijos krikščionybė. Be to labai mažai vartojama jūros gėrybių, bet leidžiama valgyti žuvį.

Maistas dažnai gardinamas aštriais ir kvapniais prieskoniais.

Etiopijoje pusryčiams dažniausiai valgomas Fitfitas. Tai yra smulkinta indžera sumaišyta su prieskoniais ir keliais kitais ingredientais. Prie kavos mėgstama užkąsti spragintų grūdų, pupų ar saulėgrąžų.

Etiopija yra kavos tėvynė. Čia svarbi kultūros dalis yra kavos gėrimo ceremonija. Viskas prasideda, kai žalios kavos pupelės pradedamos skrudinti kaitintuve su karštomis anglimis. Joms apskrudus, kiekvienas ceremonijos dalyvis pauosto dūmų ir pupelės sumalamos. Pupelių milteliai yra beriamai į specialų indą ir verdami. Virimo puodas yra vadinamas jebena. Kai kava pradeda burbuliuoti, norint atvėsinti virimo indą, pilamas šaltas vanduo. Tuomet į puodą įstatomas filtras. Šeimininkas pila kavą be sustojimo į visus puodelius. Kavos gėrimo ceremonija iš trijų gėrimo ratų.

Etiopijoje yra gaminami alkoholiniai gėrimai. Vienas iš tokių yra tedžas, kuris gaminamas iš medaus ir būna paskanintas gešio lapais. Tai 6-9 proc. stiprumo gėrimas. Berzas yra saldesnis ir mažiau fermentuotas tedžas. Etiopijoje verdamas alus, kuris vadinams tela. Distiliuotas 22-28 proc. stiprumo alkoholinis gėrimas yra arakė.