Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Graikų valgymas susideda iš pradžioje kramsnojamų užkandžių, paskui valgomų mėsos ar žuvies patiekalų su salotomis. O vėliau einama į kavinę išgerti kavos bei suvalgyti pyragėlį.

Graikų valgiai išsiskiria paprastumu ir kad visada gaminami iš šviežių produktų.

Duona Graikijoje yra labai mėgstama. Ji laikoma gyvybės pamatu. Duona skaninama labai įvairiais priedais: razinomis, sūriu, prieskoniais, žolelėmis.

Graikų saldumynai yra saldūs, mėgstami saldainiai iš medaus, chalvos, spurgos užpiltos sirupu.

Tradicinė Graikijos kava verdama iš labai gerai sumaltų kavos pupelių kavinuke su ilga rankena ir geriama iš mažų puodelių.

Graikijoje auga daugiausiai alyvuogių rūšių visame pasaulyje. Tūkstantmečiais naudotais būdais alyvuogės yra konservuojamos, sūdomos, džiovinamos. Taip pat spaudžiamas puikus aliejus.

Graikai sūrius gamina iš avies, karvės ir ožkos pieno. Žinomiausi yra Feta, Métsovo, Kefalotýri, Graviéra, Kaséri. Pavadinimas priklauso nuo skonio ir sudėties, o ne nuo vietos, kurioje jie gaminami.

Vynas mėgstamas nuo seno. Svarbiausi regionai yra Atika, Makedonija, Peloponesas. Tradicinis gėrimas yra tsípouro – gaminamas iš vynuogių išspaudų, retsína – vynas su pušų sakų prieskoniu ir oúzo – stiprus gėrimas turintis anyžių kvapą.