Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Indų virtuvė – garsi visame pasaulyje. Tradicinėje indų virtuvėje dera gausybė produktų ir aromatų.

Indai įsitikinę, kad maisto gaminimas yra dievų įkvėptas menas. Dauguma šios tautos žmonių yra vegetarai, dėl to čia ypatingai mėgstami vaisiai, daržovės, ryžiai, įvairios kruopos. Indų virtuvėje – daug pieno produktų, kadangi nuo seno galioja įsitikinimas, kad pienas yra sveikatos šaltinis.

Indai bent kartą per dieną valgo ryžius. Iš ryžių gaminamas tradicinis patiekalas – Pulao. Tai maistingas patiekalas, gaminamas iš ryžių, daržovių, sūrio, riešutų ir gardinamas prieskoniais. Duona į stalą paprastai patiekiama dar karšta.

Indai gamindami maistą naudoja daugybę prieskonių, žolelių. Prieskoniai prieš dedant juos į maistą yra specialiai ruošiami – pakepinami arba pakaitinami. Prieskonių mišiniai vadinami masala. Indijoje prieskoniams priskiriamos gydomosios savybės. Populiariausi indiški prieskoniai – imbieras, kmynai, kardamonas, aitriosios paprikos, cinamonas, kalendra, karis.

Desertai – itin saldūs, dažnai gaminami iš pieno produktų, šviežių vaisių, riešutų.

Indai tradiciškai valgo rankomis ir paprastai nenaudoja jokių stalo įrankių. Indai rankas prausia prieš valgį ir po valgio. Paprastai maistas valgomas iš thali – metalinės lėkštutės, pakeitusios anksčiau naudotą banano lapą.