Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Islandai savo virtuvėje išlaiko senas tradicijas, bet ir puikiai derina naujoves.

Islandijoje yra labai mėgstama aviena. Labai populiaru gaminti avies galvos slėgtainį, kuris primena kietą šaltieną. Jis yra patiekiamas šviežias arba būna marinuojamas išrūgose. Dabar atsirado panašus patiekalas iš kiaulienos. Iš avienos Islandijoje yra gaminama sriuba arba kepama nugarinė, koja ar visas ėriukas.

Islandai valgo mums neįprastą arklieną, šiaurės elnius, ruonius, banginius, ryklius, jūrinius paukščius.

Islandai kartais maistą apdoroja labai neįprastais būdais. Vienas iš jų – tai ryklio mėsos pūdymas. Šviežia ryklio mėsa įkasama į smėlį ir laikoma apie pusmetį.

Išskirtinis islandų patiekalas yra avino sėklidės. Jos būna rauginamos išrūgose su česnaku, želatina ir po to paslegiamos.

Islandijoje galima paragauti ruonio pelekų. Pelekai būna sūdomi ir marinuojami piene. Taip pat šalyje gaminami rauginti banginio lašinukai bei žarnokai iš avies skrandžio. Saloje yra valgoma į avies skrandį prikimšta masė su krauju arba kepenėlėmis, kuri kartais pagardinama razinomis. Senoliai šį patiekalą valgo su cukrumi.

Šalyje labai subtiliai yra ruošiama žuvis. Islandai derina švelnų vyno marinatą ir prieskonines žoleles. Islandai itin mėgsta silkę: ją ruošia su actu, svogūnais, pomidorų padažu, deda kvapniųjų pipirų bei garstyčių.

Mėgstamiausios daržovės yra raudonieji kopūstai bei bulvės. Čia valgoma piurė iš bulvių ir griežčių, Kalėdoms ruošiamos bulvės su karameliniu apvalkalu ir raudonieji kopūstai su raudonojo ar baltojo vyno actu, cukrumi ir spanguolių sultimis.

Šalyje labai gražiai yra švenčiamos Kalėdos. Kūčių išvakarėse Islandijos gyventojai lanko vieni kitus ir vaišinasi rūkyta rajos mėsa. Per Kalėdas ant stalo būtinai turi būti tradicinis patiekalas „laufabraud“. Tai reiškia „lapų duona“. Tai yra ploni ir traškūs paplotėliai, ant kurių būna išpjaustyti augalų ornamentai. Šią duoną kepa visa šeima iš miltų, vandens, aliejaus arba avienos lajaus.

Kitas specialiai Kalėdoms ruošiamas patiekalas yra keptas baltasis tetervinas. Dabar tai yra labai brangi mėsa, tad ji kartais pakeičiama kurapka arba antimi. Paukštiena yra kepinama puode kartu su įvairiais prieskoniais: morkomis, salierais, svogūnais, lauro lapais, pipirais, miltais bei paskaninama sviestu.

Islandų nacionalinis alkoholinis gėrimas yra stipri kmynų degtinė.