Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Italų maisto ruošimo tradicijos yra gilios, o italų virtuvė – gerai žinoma visame pasaulyje. Tokie iš Italijos kilę patiekalai, kaip picos, spagečiai, makaronai, taipogi kapučino ir ekspreso kava yra populiarūs visame pasaulyje.

Italai maitinasi labai sveikai, vartoja daug daržovių, vaisių, žuvies.

Nors paprastai italai valgo daug, tačiau itališki patiekalai yra lengvi. Paprastai pietūs, kuriuos sudaro nuo 3 iki 6 patiekalų užtrunka ilgai, italai moka mėgautis maistu ir vynu. Italai laikomi maisto ir gėrimų gurmanais. Jų mėgstamas priežodis – „geriau visai nevalgyti, negu valgyti bet ką“.

Tradiciniai italų patiekalai:

  • Pica – krosnyje kepamas apvalus plokščias kepinys, gardinamas sūriu, pomidorų padažu ir įvairiais ingredientais – mėsa, faršu, žuvimi, daržovėmis ir kt.
  • Makaronai (pasta) – jų Italijoje yra visokiausių rūšių – tiek pagal formą, tiek pagal spalvą, tiek pagal gaminimo būdą ar patiekiamą padažą.
  • Spagečiai (spaghetti) – ilgi ploni makaronai, gaminami su įvairiausiais padažais ir priedais.
  • Lazanija (lazagna) – tai makaronų lakštų apkepas, įdarytas sūriu, mėsa, daržovėmis, pagardintas pomidorų padažu.
  • Rizoto (risotto) – ryžių patiekalas, gaminamas su įvairiausiais priedais.
  • Mortadella – moliūgo viduje troškinta antiena.
  • Abakjo – aviena su rozmarinais ir baltuoju vynu.
  • Daržovių sriuba (minestrone)
  • Ravioli

Desertai:

  • Tiramisu
  • Ledai (gelatto)

Gėrimai:

  • Kapučino kava (cappuccino) – kava, ruošiama iš espreso kavos su karštu pienu ir pieno puta.
  • Espreso kava – stipri vieno gurkšnio kava, paprastai patiekiama su šalto vandens stikline.

Alkoholiniai gėrimai:

  • Grapa – stiprusis alkoholinis gėrimas (40%-50%), gaminamas distiliacijos būdu iš vynuogių išspaudų ir kauliukų.
  • Vynas
  • Sambuka
  • Amaretas

Kiti žinomi itališki produktai:

  • Parmezano sūris
  • Parmos kumpis
  • Alyvuogių aliejus
  • Mocarelos sūris