Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Izraelio virtuvė yra labai įvairi. Joje yra derinamos tautos tradicijos, kaimyninių tautų specifika bei daugybės emigrantų atsineštos idėjos.

Izraelije išsiskiria žydų virtuvė, kurie valgo tik košerinį maistą. Yra taisyklės pagal kurias nustatomas košeriškumas. Žydam negalima valgyti kiaulienos, jūros gėrybių, arba tik tokius, kurie turi žvynus, nevartotina neporakanopių gyvūnų ir graužikų mėsa. Bet šaluje yra dau g ir nekošerinių valgymo vietų. Izraelyje yra italų, prancūzų, kinų, rytietiškos virtuvės restoranų.

Būnant Izraelije, rekomenduojama paragauti:

  • humusą, kuris yra geltonų žirnių, česnakų, prieskonių ir svogūnų tyrė. Jo yra beveik visuose restoranuose,
  • pitos, kuri yra tradiciniai duonos paplotėliai patiekiami su daržovėmis bei virtomis pupelėmis.
  • tchiną. Jis gaminamas iš virto kunžuto, svogūnų ir pomidorų tyrė,
  • falafel – rutuliukai iš pupelių ar žirnių,
  • burekas yra pyragėlis įdarytas sūriu, špinatais arba bulvėmis,
  • sklindžių su spirgučiais ir svogūnais,
  • salogtų iš kiaušinių ir ropinių svogūnų,
  • burokėlių šaltos sriubos,
  • Švento Petro žuvis yra tradicinis žuvies patiekalas.

Izraelyje yra ruošiamas patiekalas iš keturių skirtingų vištienos rūšių, kuris vadinasi „mėsa žydiškai“. Šalyje yra mėgiami paštetai, kotletai, virtos mėsos vyniotiniai ir yra troškinama vištiena su veršio liežuviu.

Išskirtiniai yra šalies saldumynai ir kepiniai. Gaminami pyragėliai, meduoliai, paplotėliai, tortai, sausainiai, pudingai, cukruoti vaisiai ir dar daug kitų įvairių saldumynų.