Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Amerikiečių virtuvė daugumai asocijuojasi su ne itin sveiku „greitu maistu“ – mėsainiais, dešrainiais, bulvytėmis fri ir pan. Tai nebrangūs ir sotūs, tačiau labai standartiniai ir sveikatos požiūriu prasti patiekalai, skatinantys svorio augimą. Deja, šie ir kiti panašūs patiekalai vis labiau dominuoja JAV.

Prie to dar reiktų pridėti, jog tradiciškai amerikiečių porcijos yra itin didelės. Šalyje daugybė greito maisto restoranų, o supermarketuose galima įsigyti įvairiausių pusgaminių, konservuotų ir šaldytų gaminių. Vis dėlto vis labiau populiarėja sveiko maitinimosi koncepcija.

Kadangi šalyje susipynę daugybė kultūrų, įvairių tautų nacionalinės virtuvės itin reikšmingos. Nors amerikiečių virtuvės pagrindą formavo europiečių virtuvė, tačiau vietinių gyventojų indėnų maisto ruošimo tradicijos taipogi turėjo įtakos amerikiečių virtuvės formavimuisi.

JAV populiarūs nesudėtingi italų virtuvės patiekalai – picos, makaronai, taipogi mėgstama kinų, japonų virtuvė. Amerikiečių virtuvės įvairovę paįvairina dar ir tai, jog šalis yra didelė ir atskiros valstijos yra įsikūrę skirtingose klimato juostose, su joms būdinga augalija ir gyvūnija. Dėl to ir maisto ruošimo tradicijos skiriasi.

Amerikiečių patiekaluose vyrauja mėsa, taip pat populiarios jūros gėrybės, kukurūzai, pupelės. Itin mėgstamas klevų sirupas.

Skirtingi JAV regionai turi savo būdingų virtuvės bruožų. Kalifornijos virtuvei būdingi bene sveikiausi maisto produktai visose JAV. Čia daug naudojama šviežių produktų, o taip pat ir ekologiškų produktų. Kalifornijoje populiari ant grotelių kepta mėsa, troškintos daržovės.

Havajiečių virtuvėje susipynę maisto ruošimo tradicijos, atkeliavusios iš viso pasaulio. Čia galima paragauti tradicinių polinezietiškų patiekalų, taipogi moderniosios Luau virtuvės patiekalų.

Afroamerikiečių maisto ruošimo tradicijos labai savitos, atkeliavusios dar iš tų laikų, kuomet juodaodžiai vergai dirbo plantacijose. Afroamerikiečių patiekalams nuo seno naudojama daug šviežių daržovių.

Pietvakarinėje JAV dalyje būdinga meksikiečių bei ispanų virtuvė, pritaikyta amerikietiškajam skoniui. Čia populiarios buritos, tortilijos, čili sriuba ir kt. Būdingi ingredientai – pupelės, kukurūzai, jautiena, kiauliena, paprika.

Be regioninių skirtumų, kai kurie JAV miestai garsėja jiems būdingais patiekalais:

  • Baltimorė – krabų paplotėliai (Crab Cakes);
  • Čikaga – storapade pica (Deep Dish Pizza);
  • Dalasas – jautienos barbekiu (Barbecue);
  • Kanzasas – kiaulienos šonkauliukai su padažu;
  • Majamis – skrudinta jautiena pomidorų padaže kubietiškai (Ropa Vieja);
  • Milvokis – vokiškos dešrelės su raugintais kopūstais;
  • Sietlas – lašišos kepsnys (Salmon Steak).