Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Maisto ruošimo tradicijų pradžia galima laikyti dar prieš mūsų erą klestėjusios Senovės Jemeno civilizacijos laikus. Tuo metu kraštas kontroliavo prieskonių prekybą, tad neišvengiamai prieskoniai labai paplito tarp vietos gyventojų. Tad Jemeno patiekalai ypatingai kvepia ir yra aštraus skonio.

Dažniausiai naudojamas kardamonas, česnakas, kmynas, kalendra, šviežia mėta, šafranas, čili pipiras. Išskirtinai mėgiamas prieskonis yra vaistinė ožragė. Jos sėklos suteikia želinę konsistenciją. Pietūs dažnai pradedami nuo iš vaistinės ožragės sėklų pagaminto padažo, kuris valgomas su duona.

Pagrindinis prekybos partneris buvo Izraelis. Tai lėmė, kad šalyje susiformavo gausi žydų bendruomenė. Tad ir šalies virtuvei įtakos turėjo žydų tradicijos.

Be to, nuo VII a. Jemene paplito arabiškos maisto ruošimo tradicijos, nes šalyje atsirado islamas. O nuo XVII a. virtuvei įtaką darė ir turkai. Taip pat, ilgai trukusi prekyba su Indija į šalį atgabeno įvairius indiškus produktus ir patiekalus.

Jemene plačiai vartojamos kviečių kruopos, sorgas ir ryžiai. Krosnyse yra kepama įvairių rūšių duona. Gyventojai mėgsta tradicinę arabišką duoną Khubz. Šalyje galima paragauti išskirtinės vietinės rūšies duonos Kubanehas, kuri gaminama per naktį ir ji yra kepama bei garinama. Taip pat Jemeno gyventojai mėgaujasi į etiopų ir žydų panašiomis duonos rūšimis.

Svarbi maisto dalis yra mėsa. Šalyje daugiausiai naudojama vištienos ir ėrienos. Pakrantėse mėgiama žuvis. Jemene labai mažai naudojama pieno produktų. Populiariausios daržovės yra baklažanai, okra ir pomidorai.

Pagrindinis tradicinės Jemeno virtuvės patiekalas yra Saltahas. Tai tamsios mėsos troškinys, kuris kiekviename regione gaminamas skirtingai. Troškinys yra apipilamas specialiu padažu, kuris gaminamas iš paprikų, pomidorų, česnakų ir įvairių prieskoninių augalų. Patiekalas valgomas iš plokščios duonos su ryžiais, bulvėm, plakta kiaušiniene ar daržovėm.

Kitas išskirtinis patiekalas yra kilęs iš žydų tradicijų – Gačnun. Tai yra sluoksniuotos tešlos kepinys, kuris valgomas su įvairiais padažais ir virtais kiaušiniais.

Šalyje nėra labai dažnai valgomi saldumynai, bet kepamas išskirtinis desertas – medaus pyragas.

Nors Jemene auginama kava, bet šis gėrimas yra populiarus nedideliame šalies regione. Pakrantėse mėgiama juodoji arbata. Šalyje verdamas gėrimas iš kavos lukštų. Išskirtiniai šalti gėrimai yra gaminami iš razinų ir moliūgų.

Šalyje yra leidžiama vartoti alkoholį ne musulmonams.

Jemene patiekalai sudedami ant kilimo, kuris būna patiestas ant grindų. Aplinkui kilimą susėdama ant pagalvėlių. Valgoma dešiniąja ranka, nenaudojant įrankių.

Išskirtinis ir labai populiarus augalas šalyje yra katas arba kitaip vadinamas Arabinis dusūnas. Priklausomai nuo vietos ir lietingumo, šis augalas gali pasiekti nuo 1,5 iki 20 m aukštį. Jemene katas plačiai auginamas ir dažnai naudojamas kramtymui. Žmogaus organizmą sultys veikia panašiai kaip kofeinas. 1980 m. Pasaulinė sveikatos organizacija katą priskyrė prie narkotikų, nes šis augalas gali sukelti psichologinę priklausomybę. Kai kuriose šalyse augalas yra uždraustas, bet Jemene Arabiniu dusūnu vyrai ir moterys mėgaujasi atvirai.