Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Britų virtuvei įtakos turėjo daugelio pasaulio šalių virtuvės – tiek Europos valstybių, tiek ir Azijos, Šiaurės Amerikos šalių. Britanija, buvusi didžiulė pasaulinė imperija, perėmė daugybės šalių maisto ruošimo tradicijų.

Nuo seno šalies teritorijoje buvo vartojami duonos ir pieno produktai, mėsa, žuvis. Vėliau paplito bulvės, prieskoniai iš Azijos, kinų ir indų patiekalai, tačiau šie patiekalai buvo gana stipriai pritaikyti britų skoniui.

Angliški pusryčiai žinomi visame pasaulyje. Anglai pusryčiams valgo daug sočių produktų – tai kepta kiauliena, dešrelės, kepti arba virti kiaušiniai ar plakta kiaušinienė, skrudinta duona, virtos pupelės, ir kt.

Apskritai pasaulyje britų virtuvė yra gana prastos reputacijos dėl patiekalų paprastumo ir mažos įvairovės.

Tradiciniai patiekalai:

  • Sekmadienio kepsnys – jautienos, kiaulienos ar avienos kepsnys, patiekiamas su keptomis bulvėmis bei troškintomis daržovėmis. Svarbiausias sekmadienio pietų akcentas – Jorkšyro pudingas su svogūnų padažu.
  • Žuvis su skrudintomis bulvytėmis
  • Keptas kalakutas – tradicinis Kalėdų patiekalas
  • Trintų bulvių pyragas
  • Pyragėliai su mėsos ir daržovių įdaru

Desertai:

  • Rabarbarų pyragas
  • Duonos ir sviesto pudingas

Gėrimai:

  • Arbata – angliška arbatos gėrimo tradicija turi gilias šaknis. Anglai labai mėgsta stiprią juodąją arbatą su pienu. Ją geria kelis kartus per dieną.