Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Kubiečių virtuvė nėra labai rafinuota, bet tradiciniai patiekalai labai skanūs. Viešbučiuose dažniausiai patiekiami tarptautinės virtuvės patiekalai, tad tipiškų kubietiškų patiekalų patartina ieškoti vietiniuose restoranėliuose. Tipiškas privatus restoranėlis yra įsikūręs gyvenamajame name, jame telpa apie dvylika žmonių, o dirba tik šeimos nariai.

Nacionalinės kubiečių virtuvės pagrindą sudaro daugeliui įprasti produktai: vaisiai, kiauliena, ryžiai, jūrų gėrybės, pupelės.

Miestuose yra nemažai picerijų, kuriose pardavinėjamos tik Kubai būdingos picos. Jos yra labai mėgstamos dėl mažų kainų.

Kubiečiai labai mėgsta kavą, todėl galima rasti daug mažų kavinukių, kurios dirba iki vėlyvo vakaro. Kuboje mėgstamiausi trys kavos gėrimai:

  • Kubos kava – juoda su daug cukraus,
  • Amerikietiška kava – truputi silpnesnė nei Kubos ir su pienu,
  • kava „Con leche“ – viena dalis stiprios juodos kavos ir trys dalys karšto pieno.

Klasikiniai Kubos valgiai:

  • Cerdo asado –  kiaulienos kepsnys
  • Polo asado –  keptas viščiukas
  • Prie nacionalinio patiekalo garnyrui patiekiami ryžiai su pupelėmis (Moros y Christianos) taip pat saldžiosios bulvės (Malanga), virti bananai (Plátanos) arba salotos.
  • Sofrito – tradicinis Kubos patiekalas, paruoštas iš svogūnų, žaliųjų pipirų, česnakų, raudonėlio bei kitų sudėtinių dalių (vientisa masė).
  • Picadillo – mėsos maltinukai (frikadelės).
  • Ajiaco Cubano – tai itin sotus ir iš daugybės sudėtinių maisto dalių (įvairios rūšies mėsos: jautienos, kiaulienos išpjovos, džiovintos kiaulienos, kukurūzų, bananų, bulvių) ruošiamas patiekalas. Kaip pagardą galima naudoti Sofrito.
  • Arroz con Pollo – valgis, paruoštas iš vištienos.
  • Costillitas – kiaulienos šonkauliukai, patiekiami su juodosiomis pupelėmis ir ryžiais.
  • Pan Cubano – kubietiška duona.
  • Fricase de Pollo – marinuota vištiena pagarde iš česnakų, svogūnų, citrinos sulčių. Ruošiama pomidorų,
  • Sherry (baltas ispaniškas vynas), razinų, alyvuogių padaže.

Kubietiški desertai:

  • Arroz con Leche – ryžių pudingas.
  • Coquitos – kokoso „kamuoliukai“.
  • Guava Marmalade – iš gvajavos vaisių pagamintas marmeladas.
  • Mariquitas/Chicarritas – plantanų (bananų) traškučiai.
  • Natilla al Ron – desertinis kremas su romu.
  • Pan Dulce – saldi duona.
  • Turrones – skanėstas, pagamintas iš migdolų, lazdyno riešutų, cukraus, medaus ir kiaušinio baltymų (prieš patiekiant apibarstomas cinamonu).

Labai  skanūs gėrimai. Be galo mėgstami kokteiliai su kubietišku romu. Taip pat gardus yra kubietiškas alus, kuris kaip ir vanduo būna vakarienės stalo akcentas.

Romas vadinamas Kubos gyvybės vandeniu. Jį labai mėgo piratai, kareiviams buvo mokama romu už tarnybą, o iš Afrikos atgabentiems vergams tai buvo paguoda. Romas pirmą kartą yra minimas 1630 m.  Barbadoso saloje. Nuo to laiko Karibų regiono salos garsėja romu.

Visame pasaulyje Kuba garsėja cigarais. Dėl derlingos žemės ir tinkamo klimato, čia užauginamas pats geriausias tabakas visame pasaulyje. 1799 m. Havanoje buvo atidaryta pirmoji cigarų gamyklėlė. Dabar apie 50 proc. pasaulyje surūkomų cigarų pagamina koncernas „Habanos“. Populiariausios cigarų rūšys yra: „Cohiba“, „Montecristo“, „Romeo y Julieta“, „Partagas“, Hoyo de Monterry“, „Cuaba“, „Trinidad“, „H. Upmann“, „Punch“, „Arturo Fuente“.

http://www.kelioniumanija.lt/konkursasnyc