Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Lenkų virtuvėje juntama aplinkinių šalių įtaka, praktiškai nėra tokių patiekalų, kurie būtų būdingi tik Lenkijai.

Lenkiškos virtuvės tradicijos klostėsi veikiamos vokiečių, prancūzų, žydų nacionalinių virtuvių. Dauguma lenkų tradicinių patiekalų taipogi būdingi ir kitoms slavų tautoms.

Tradiciniai lenkų patiekalai – kaloringi ir labai dažnai ruošiami su mėsa. Lenkijoje itin mėgstami rauginti kopūstai, rauginti agurkai, grybai, įvairios dešros, grietinė. Lenkai valgo daug kiaulienos, avienos, veršienos, paukštienos, daržovių, kiaušinių patiekalų, taip pat mėgsta miltinius konditerijos gaminius.

Tradiciniai patiekalai:

  • Šaltibarščiai – tiek lenkai, tiek lietuviai juos vadina savo šalies tradiciniu patiekalu.
  • Barszcz biały – tai „baltieji barščiai“, gaminami naudojant kviečių raugą, mairūnus, bulves pagardinami grietine.
  • Flaki – žarnokų sriuba
  • Grochowka – tiršta pupelių sriuba
  • Krupnik – tai vištos sultinys, verdamas su perlinėmis kruopomis, daržovėmis ir vištiena.
  • Raugintų kopūstų sriuba su lašinukais
  • Golabki – balandėliai
  • Smalec – lydyti kiaulės taukai, pagardinti svogūnais ir mairūnu, valgomi kaip užkandis užtepant ant duonos ir patiekiant su raugintais agurkais.
  • Eskalopki z cielęciny – veršienos kepsneliai.
  • Golonka w piwie – kiaulės koja alaus padaže, patiekiama su krienais.
  • Boczek ze slinka – rūkyta šoninė, įdaryta džiovintomis slyvomis.
  • Sztuka miesa w sosie chrzanowym – virta jautiena krienų padaže.
  • Bigos – troškinti rauginti kopūstai su rūkytos mėsos gabalėliais.
  • Pierogi – tradicinis lenkų virtuvės patiekalas, koldūnai, gaminami su įvairiais įdarais – mėsos, raugintų kopūstų, grybų, varškės ar uogų.
  • Knedle – bulviniai virtiniai su slyvų įdaru.

Desertai:

  • Szarlotka – obuolių pyragas
  • Makowiec – aguonų pyragas
  • Sernik – varškės pyragas
  • Faworki – žagarėliai
  • Pączki – spurgos
  • Galaretka – želė

Gėrimai:

  • Kava – lenkai ryte, pietums ir vakare geria kavą, arbatos čia išgeriama palyginti nedaug.

Alkoholiniai gėrimai:

  • Alus – žinomiausias lenkiškas alus yra „Žyviec“
  • Degtinė – populiariausia degtinė Lenkijoje yra Zubrowka, arba „Stumbrų“ degtinė, gaminama Bielovežo regione.
  • Krupnik – tai degtinė, pagardinta medumi ir žolelėmis
  • Midus (miód pitny) – tai yra vienas iš seniausių slavų tautų gėrimų, gaminamų iš medaus

Padėkite mums, sau ir kitiems keliautojams!

Norime suprasti Jūsų kelionių tikslus bei įpročius, kad galėtume parengti ir pateikti Jums kuo aktualesnę ir įdomesnę informaciją keliautojų portale kelioniumanija.lt. Tam prašome atsakyti keletą klausimų.

Mygtukas