Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Makedonijos virtuvė turi panašumų su kaimyninių šalių virtuvėmis. Didžiausia įtaka juntama Graikijos ir Turkijos.

Šalyje valgoma daug avienos ir kiaulienos, daržovių. Maistas gardinamas įvairiais prieskoniais.

Makedonijoje gaminamas baltasis sūris sirenje. Jis panašus į graikišką fetos sūrį. Tikrasis sirenje gaminamas iš avies pieno, bet dažnai gaminama ir iš ožkos, karvės pieno ar mišinių. Makedonijoje gaminamas ir geltonas avies pieno sūris kaškaval. Jis yra kilęs iš Italijos.

Žmonės mėgsta valgyti šaltą sriubą-užkandį tarator. Jis gaminamas iš jogurto, agurkų, česnako, graikinių riešutų.

Makedonijoje auginama daug paprikų. Jie jas kepa orkaitėje, krosnyse, ant grotelių. Gaminamas raudonųjų paprikų ir baklažanų patiekalas ajvaras. Tai aštrus užkandis su česnakais, aliejumi ir actu. Jis valgomas kaip garnyras arba valgomas su duona.

Šalyje mėgiamas troškinys iš vištienos, ryžių, pipirų, morkų, salierų, porų, pastarnokų. Taip pat populiarus valgis yra aliejuje iškepti kukuliai iš mėsos, smulkintų svogūnų, raudonėlių, mėtų, pipirų, česnako, duonos ir kiaušinio. Makedonijoje dažnai valgomi kebabai, kepintos pupelės.

Makedonijoje yra gaminami vynai, tik jie nėra labai populiarūs pasaulyje.  Iš stipresnių gėrimų populiari įvairaus skonio raki. Ji būna slyvų, kriaušių, vynuogių ir kt. skonių.