Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Meksikos virtuvėje susipynusios daugybės kultūrų tradicijos. Nuo seno vietiniai gyventojai augino kukurūzus, paprikas, bulves, moliūgus. Buvo ir yra mėgstamos jūrų gėrybės – žuvis, krevetės, krabai ir kt. Tradiciniai patiekalai ir gėrimai gaminami ir iš kaktusų – tai įvairios kaktusų salotos, tekila.

Atvykę ispanų kolonistai atsivežė ir ispaniškų maisto ruošimo tradicijų, o kartu tokius produktus, kaip česnakai, svogūnai, kalendra, vanilė, kviečiai, kiauliena.

Meksikiečių virtuvėje dominuoja patiekalai, gaminami iš kukurūzų, pupelių, taip pat svarbūs ingredientai – avokadai, paprikos, kalendra, žaliosios citrinos ir kt. Meksikos patiekaluose vyrauja aštrūs prieskoniai. Nemaža dalis patiekalų gaminama su aitriąja paprika, kurios Meksikoje auginama net apie 80 rūšių. Meksikiečiai yra įsitikinę, jog aitriosios paprikos yra nepralenkiamas afrodiziakas.

Meksikiečių virtuvėje plačiai naudojamas aštrus padažas – salsa, gaminamas iš pomidorų, svogūnų, aitriųjų paprikų, kalendros ir kitų ingredientų. Salsa paprastai patiekiama prie mėsos, žuvies ir kitų patiekalų.

Tradiciniai patiekalai:

  • Tortilijos (tortilla) – tai iš kukurūzų miltų tešlos, vadinamos masa, kepami papločiai. Tai nuo actekų laikų išlikęs patiekalas, Meksikoje valgomas kaip duona.
  • Taco – patiekalas, kuomet į perlenktą tortiliją dedami įvairūs priedai – mėsa, žuvis, sūris, salotos ir kt.
  • Burito – tai iš kvietinių miltų kepta tortilija, į kurią vyniojamas įdaras.
  • Tostada – tai riebaluose kepama tortilija, ruošiama panašiai kaip taco, tačiau įdaras dedamas ant traškaus ir plokščio tortilijos paviršiaus.
  • Kiauliena, troškinta apelsinų padaže
  • Jūros ešeriai, kepami ant laužo suvyniojus į bananų lapus ir iškepti ant laužo.
  • Sopa de lima – pikantiška vištienos sriuba, gaminama su žaliosiomis citrinomis.
  • Guacamole – avokadų tyrė, pagardinta svogūnais, pomidorais ir citrinų sultimis.

Desertai:

  • Šokoladas – nuo seno vietiniai gyventojai gamino šokoladą iš kakavos pupelių, pagardindami medumi ir vanile. Iki šių dienų daugelis šeimininių, ypač kaimo vietovėse, šokoladą gamina rankiniu būdu.

Gėrimai:

  • Tamarindų sultys – juodos spalvos sultys, puikiai malšinančios troškulį.
  • Xamaika – tai atšaldytas įvairių gėlių žiedų nuoviras.
  • Pozol – tai gėrimas, gaminamas iš maltų kukurūzų, vandens ir kakavos.

Alkoholiniai gėrimai:

  • Tekila – stiprusis alkoholinis gėrimas, gaminamas iš mėlynosios agavos sulčių. Tekilos gimtinė yra Meksika. Tik Jalisco provincijoje pagamintas gėrimas gali vadintis tekila. Yra keletas tekilos rūšių. Blanco, arba silver – tai bespalvė, neišlaikyta tekila, pasižyminti autentišku agavos skoniu ir aromatu. Joven, arba gold – tai jaunas, dažnai aromatizuotas gėrimas. Anejo – tekila, ąžuolo statinėse išlaikyta daugiau nei metus.
  • Cerveza – meksikietiškas alus
  • Mičelada
  • Anyžių žiedų ir medaus likeris – tradicinis senovės majų gėrimas.