Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Nigerijoje yra paplitusios dvi skirtingos kulinarinės tradicijos. Šiaurinėje dalyje vyrauja Sahelio virtuvė, o pietuose būdinga Gvinėjos įlankos virtuvė.

Sahelio virtuvė yra paplitusi keliose Vakarų Afrikos šalyse. Be Nigerijos šiaurinės dalies, ji yra būdinga Senegale, Gambijoje, Gvinėjoje, Malyje, Burkina Fase, Čade, Darfūre.

Sahelio virtuvėje naudojama daug ryžių. Čia jie yra auginami ir  labai mėgiami. Sahelio virtuvės teritorijose auga aliejinė palmė. Iš palmės vaisių yra spaudžiamas maistingas ir sveikas aliejus. Dažnai valgomos pupos, riešutai. Vakarų Afrikai būdingos daržovės yra okra ir vernonija. Sahelio virtuvėje žuvies valgoma labai mažai, tačiau gausiai vartojama jautiena ir ožkiena. Šiuose regionuose yra gaminamas palmių vynas.

Gvinėjos įlankos virtuvė be Nigerijos pietinės dalies yra paplitusi ir Benine, Toge, Ganaoje, Dramblio Kaulo Krante, Liberijoje. Ji yra šiek tiek panaši į Sahelio virtuvę. Gvinėjos įlankos virtuvėje labai gausiai vartojamas jamsas (dioskorėja). Šis produktas turi būti specialiai apdorotas, kad taptų valgomas. Labai mėgiama jautiena, valgoma daug jūros gėrybių – žuvies, krevečių, moliuskų, nes arti yra jūra.