Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Rusų virtuvė turi labai gilias kulinarines tradicijas, siekiančias Kijevo Rusios laikus. Senovinei rusų virtuvei įtakos turėjo Bizantijos kultūra, taipogi totorių virtuvė, vakarietiškos maisto ruošimo tradicijos. Iš Centrinės Azijos ir Sibiro tautų buvo perimtos žuvies ir mėsos rūkymo tradicijos, iš minėtų šalių atkeliavo arbata, virtiniai, lakštiniai. XVIII a. II pusėje valdant Jekaterinai II, tarp Rusijos aristokratų paplito prancūzų virtuvės tradicijos. 

Kadangi didžiojoje dalyje Rusijos klimatas palyginti vėsus, dauguma tradicinių rusų patiekalų yra sotūs ir kaloringi. Tradicinės virtuvės pagrindą sudaro paprasti valstiečių patiekalai. Valgoma kiauliena, žvėriena, žuvis, populiarūs miltiniai patiekalai, blynai, įvairūs troškiniai ir sriubos.

Rusijoje nuo seno vartojama ruginė duona. XIX a. Rusijoje paplito bulvės, kurios tapo vienu iš pagrindinių valstiečių maisto produktų. Rusai labai mėgsta įvairias raugintas, sūdytas daržoves, šviežių daržovių valgoma mažiau. Vartojama daug grietinės, pagardams naudojamos garstyčios, krienai.

Tradiciniai Rusijos patiekalai:

  • Šaltiena
  • Šči – kopūstų sriuba
  • Barščiai – burokėlių sriuba
  • Tiurja – duonos sriuba
  • Okroška – giros sriuba
  • Solianka – šiupininė sriuba
  • Pelmeni – koldūnai
  • Vareniki – virtiniai
  • Pirožki – mielinės tešlos pyragėliai su įvairiais įdarais
  • Befstrogenas
  • Blynai – tradiciškai kepami iš mielinės tešlos
  • Rauginti agurkai, kopūstai

Tradiciniai gėrimai:

  • Gira
  • Kisielius
  • Morsas – vaisių, uogų nuoviras
  • Sbiten – karšti medaus gėrimai
  • Arbata

Alkoholiniai gėrimai:

  • Degtinė
  • Midus