Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Šveicarų patiekalai ruošiamai iš tradicinių produktų – miltų, kiaušinių, pieno, sviesto, sūrio, kukurūzų, ryžių, bulvių, burokėlių, kopūstų, mėsos.

Šveicarija garsi pasaulyje žinomais sūriais. Vienas iš garsiausių, vietinių vadinamas sūrių karaliumi yra Ementalis (Emmental). Pavadinimas kilęs iš Emme upės slėnio Berno kantone. Dabar jis gaminamas ne tik šiame regione. Tai kietas, ilgai bręstantis sūris, kuris gali būti laikomas labai ilgai. Kitas populiarus šveicariškas sūris yra Gruyere. Sūris buvo sukurtas mažame kalnų miestelyje Gruyeres Fribūro kantone, iš čia kilo ir jo pavadinimas.

Turėdami puikias sūrių gaminimo tradicijas, šveicarai turi ir tradicinius paruošimo būdus. Tradicinis fondiu yra kilęs iš Šveicarijos Nešatelio kantono. Tai patiekalas, gaminamas iš balto vyno ir dviejų rūšių sūrių, paprastai Ementalio ir Gruyere. Šilumą išlaikančiame fondiu katiliuke visi ingridientai yra išlydomi bei  išmaišomi ir valgoma ilga šakute smeigiant baltos duonos arba bulvių gabalėlius ir merkiant į sūrio padažą. Taip pat yra mėgstamas ir šokoladinis fondiu. Tuomet į išlydytą šokoladą merkiami vaisių ar biskvito gabaliukai.

Kitas tradicinis sūrio patiekalas yra raklete. Jis gaminamas iš raklete sūrio, kaitinant viršutinį sluoksnį, kuris neišsilydęs nuimamas ir valgomas.

Populiarūs virtų bulvių paplotėliai riošti, o visame pasaulyje paplitusius javainius sugalvojo šveicarų gydytojas Maksas Bircher – Beneris prieš maždaug šimtą metų.

Šveicarai mėgsta valgyti įvairiai paruoštą mėsą. Skirtinguose regionuose galima paragauti vis kitokių patiekalų. Ciuriche valgomas veršienos troškinys su grybais, svogūnais ir grietine. Ženevoje mėgstama kiaulės karka, o Berno apylinkėse gaminami šonkauliukai su rūkytos mėsos gabalėliais, pupelėmis ir bulvėmis.

Dar galima paragauti mėsos bei daržovių šiupinio. Jis gaminamas puodeliuose, iš kurių vėliau ir valgoma. Šveicarai kepa mėsos pyragą. Dažniausiai jis būna apskritos formos ir valgomas su grietinės padažu, žirniais arba ryžiais.

Šveicarijoje buvo išrasti šokoladiniai saldainiai. XIX amžiuje šveicarų chemikas Henri Nestle išrado pieno miltelius, o šokolado gamintojas Daniel Peter miltelius panaudojo pieninio šokolado gamybai. Po kelerių metų Rudolfas Lindras patobulino šokolado maišymo procesą ir taip buvo gauta masė, iš kurios pradėti formuoti šokoladiniai saldainiai.

Šveicarai gamina daug įvairių saldumynų. Kepami šokoladiniai, kakaviniai pyragai, pyragaičiai. Graubiundeno kantone mėgstamas riešutinis tortas, o Bazelyje kepami labai saldūs medaus pyragaičiai. Mielai kepami įvairūs saldūs vyniotiniai, vaisiniai tortai, obuolinės spurgos ir morkų pyragai.

Per Kalėdas ant stalo visada būna dedami sausainiai su cinamonu, milanietiški sausainiai, o sausio 6-ąją kepamas „Trijų Karalių pyragas“. Maišant tešlą įdedama viena pupelė. Namiškis gavęs riekę su pupele yra tituluojamas tos dienos karaliumi.

Šveicarai mėgsta gurkšnoti žolelių arbatas, kakavą, kavą. Iš sulčių labiausiai mėgstama šviežių obuolių sunka. Nors Šveicarijos gamtinės sąlygos nėra labai palankios ir nedaug tinkamo dirvožemio, bet kai kuriuose regionuose, pvz. Valais, Vaud, Ticino, gaminamas geras vynas. Jis išgeriamas šalyje ir tik apie 3 proc. eksportuojamas. Šalyje mėgstama atsigaivinti lengvu alumi, kuris labai retai būna stiprus. Juros regione yra gaminamas absentas.