Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Turkų virtuvė – viena iš turtingiausių pasaulyje. Ji formavosi įtakojama Viduržemio jūros regiono ir centrinės Azijos virtuvių tradicijų. Turkų stalas paprastai „lūžta“ nuo patiekalų įvairovės.

Turkai vartoja daug grūdinių kultūrų – kviečių, ryžių. Taip pat racione gausu daržovių. Mėsa paprastai patiekaluose nebūna pagrindinis ingredientas. Populiariausia mėsa – aviena.

Turkiški saldumynai – itin saldūs ir valgomi visą dieną.

Pagrindiniai patiekalai:

  • Kebabai – gaminami iš mėsos, žuvies ar daržovių
  • Dolma – riešutai bei razinos, suvynioti į vynmedžių lapus
  • Firinda manti – koldūnai, įdaryti mėsa
  • Karniyarik – malta mėsa kimšti baklažanai
  • Hamsi pilavi – patiekalas iš ryžių ir ančiuvių

Desertai:

  • Baklava – saldumynai iš tešlos, aplieti sirupu, dažnai su riešutais
  • Asure – patiekalas, gaminamas iš džiovintų vaisių ir pupelių ir dar vadinamas „Nojaus pudingu“
  • Firinda sutlac – ryžių pudingas, kepamas orkaitėje

Gėrimai:

  • Ayran – sūrus jogurtinis gėrimas, itin tinkantis atsigaivinti karštomis dienomis
  • Kava – turkiška kava itin stipri ir aromatinga, kavos paruošimo tradicijos labai gilios. Kava patiekiama mažyčiuose puodeliuose.
  • Turkiška arbata – arbatos krūmai į šalį pirmą kartą buvo atvežti XIX a., o XX a. arbata itin išpopuliarėjo. Turkai paprastai geria juodąją arbatą. Arbatžolėms auginti itin palankus drėgnas Juodosios jūros pakrantės klimatas. Turkai arbatą geria iš specialių nedidelių tulpės pavidalo stiklinių. Arbata ruošiama arbatinyje, prieš tai nuplikius lapelius, kad geriau atsiskleistų aromatas.

Alkoholiniai gėrimai:

  • Rakija – anyžinė degtinė, paprastai geriama atskiesta vandeniu ir užkandant užkandžiais (mezes)
  • Vaisiniai vynai – gaminami iš vyšnių, granatų, melionų