Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Uzbekų virtuvė – ganėtinai įvairi. Jos formavimuisi įtakos turėjo pro šalį ėjęs Didysis Šilko kelias. Keliaujantys pirkliai į šalį atnešė įvairių kraštų maisto ruošimo tradicijų.

Uzbekija yra musulmoniška šalis, dėl to uzbekai paprastai valgo avieną ir vištieną, o kiaulienos čia iš viso nevartojama. Uzbekai mėgsta įvairias sriubas, kuriose paprastai daug daržovių ir prieskonių. Uzbekai valgo daug duonos.

Tradicinis uzbekiškas desertas – chalva, itin saldus desertas, kurio rūšių Uzbekijoje priskaičiuojama per 50. Chalva yra būtinas kiekvienų tradiciškų uzbekų vestuvių atributas.

Pagrindinis uzbekų gėrimas, kaip ir kitose Centrinės Azijos šalyse, yra arbata. Tradicinės uzbekų arbatos gėrimo ceremonijos metu, arbatinuke užplikyta arbata net tris kartus yra pilama į specialius puodelius, vadinamus piala, ir atgal į arbatinuką. Toks arbatos gaminimo būdas, pasak uzbekų, leidžia geriausiai atskleisti arbatos aromatą ir skonį.

Svečiuojantis uzbekų namuose, nenustebkite, jei šeimininkas, vaišindamas arbata, nuolat stengsis pripildyti svečio puodelį. Jeigu pastebėjote, kad šeimininkas nebeįpila arbatos, vadinasi laikas namo. Tačiau tai nutinka labai retai, kadangi uzbekai garsėja savo svetingumu.

Tradiciniai uzbekų patiekalai:

  • Plovas – tai tradicinis uzbekų patiekalas, gaminamas tiek kaip kasdieninis valgis, tiek ir įvairių švenčių, netgi vestuvių, proga. Šalyje naudojama daugybė plovo receptų, tačiau pagrindiniai ingredientai išlieka tie patys: mėsa (dažniausiai – aviena), ryžiai, morkos, svogūnai ir trijų rūšių prieskoniai – pipirai, kmynai ir raugerškių uogos. Taip pat gali būti naudojami ir kiti prieskoniai.
  • Šašlykai – paprastai ruošiami iš avienos ir patiekiami tik su svogūnais.
  • Manti – į koldūnus panašus patiekalas, gaminamas iš ėriuko mėsos ir svogūnų.
  • Lagman – sriuba, gaminama iš mėsos, daržovių, makaronų, prieskonių. Tradiciškai į sriubą reiktų dėti ne mažiau 50-ies ingredientų.