Virtuvė

Kelioniumanija.lt

Vokietijos virtuvė yra labai įvairi. Kiekvienas regionas turi tik jam būdingus valgius.

Kylis garsėja šprotais, Miunchenas – baltosiomis dešrelėmis su saldžiomis garstyčiomis.

Šiaurinėje Vestfalijoje, Reino-Pfalz regione, Saarlande, Badene žmonės mėgsta bulves, tirštą žuvienę, Švarcvaldo vyšnių tortą, kepamas juodosios giros tortas, patiekiamas jautienos kepsnys su vyno padažu, kepamas paršelis bei grybai.

Saksonijoj, Brėmene,Tiuringijoj su malonumu skanaujamas vaisių tortas, ruošiamas vanilinis desertas su vynu, kepamas pyragas su sezoniniais vaisiais. Kalėdom gaminamas vaisių tortas kaip keksas su razinomis bei riešutais ir apibarstytas cukraus pudra.

Hamburge, Šlezvige-Holsteine, Brandenburge, Berlzne, Vorpomene valgomi vaisių drebučiai, mėsos kukuliai, mėsa drebučiuose, krevečių salotos, mėgiami užkandžiai bei sriubos.

Vokiečiai mėgsta ikrus, dešras, dešreles, daug gamina iš kiaulienos, jautienos, veršienos ir paukštienos, žuvies. Valgomos įvairios salotos. Vokiečiai gamina keptą antį su obuoliais, muštus kiaulienos kotletus drebučiuose, keptas kepenis.

Vokietijoje pusryčiai būna maždaug 6-9 val. Daugelis valgymo įstaigų pusryčių meniu siūlo net iki 14 val. Pusryčiams geriama kava ar arbata, valgoma duona ar bandelės su dešra, sūriu, marmeladu arba medumi, be to mėgiami dribsniai. Pietums valgomi keli patiekalai, nes tai yra svarbiausias dienos valgymas. Patiekiama  sriuba, mėsos ar žuvies patiekalas ir desertas. Maždaug 16 val. yra geriama kava ir valgomi pyragaičiai. Toks popietinis užkandis dažniausiai būna savaitgaliais. Nuo 18 iki 19 val. valgoma vakarienė. Jos metu mėgaujamasi duona ar bandele su dešra ar sūriu, kartais gaminami ir šilti patiekalai.

Šalyje mėgstama internacionalinė virtuvė. Didesniuose miestuose yra italų, Azijos, indų ar graikų restoranų. Veikia visą parą dirbančios valgyklos, kuriose valgoma stovint arba patiekalus galima išsinešti. Juose patiekia dešreles su aliejuje virtomis bulvėmis, picas, kebabus, vok-keptuvėje ruoštus patiekalus.

Vokietija garsėja kaip alaus kraštas. Čia jo gaminama labai daug rūšių, beveik 1300. Alus dažnai būna nestiprus. Vokiečiai vasarą alų mėgsta maišyti su sultimis, limonadu ar šampanu.

Šalyje gaminami vynai. Vynuogynai auginami nuo Karolio Didžiojo laikų. Dauguma vynų yra gaminami iš vienos rūšies vynuogių. Be to Vokietijoje gaminamas vynas iš obuolių.