Knygų lentyna: D.Kinderio „Valgis. Meilė. Dvasia”

Autorius: , 2012, Vasario 23d.

Garsus keliautojas, rašytojas kerinčiais pasakojimais ir prisiminimais iš kelionių po Kaukazą, Taivaną, Maroką, Ruandą, Šri Lanką ir kitas valstybes nukels ten, kur geras maistas, kur malonūs žmonės, kur apima pakylėti jausmai.

 

Ištrauka iš naujausios Lietuvos Magelano Dainiaus Kinderio knygos „Valgis. Meilė. Dvasia”


Valgis

Kai atskrendu į naują šalį, pirmiausia puolu prie puodų. Ne tik dėl alkio. Man maistas yra tiesiausias raktas į svetimos kultūros spyną. Įvairiausi patiekalai tampa kaip miestai ar kalnai, norisi išbandyti, kaip ir aplankyti ar pajausti kuo daugiau. Žinoma, neišbandau visko, kitaip nepaneščiau pilvo, o kelionėse jis tikrai nereikalingas. Nesu gurmanas ar ekstremalas, išragaujantis visus kulinarinius iššūkius ir baisenybes, bet kiekvieną šalį bandau pažinti per virtuvę. Esu ne vieną kulinarijos stebuklą atradęs, ne kartą maistu apsinuodijęs, ragavęs kupranugario Sacharoje, gyvatės Benine, sraigių sriubos Maroke, dvokiančios sojų varškės Taivane ir krabų – Filipinuose.

Prieš septynerius metus Filipinuose pasiryžau būti vegetaru, nuo tada mano žalią racioną sujaukia tik kelionėse išbandomi „netyčiniai” mėsos patiekalai, kai labai norisi paragauti ir labai nesinori įžeisti svetingumo. Tuose pačiuose Filipinuose daugiausia svėriau. Nors mėsos atsisakiau, riebalų sluoksnį krovė dieviškai skanūs ir kaloringi saldumynai.

Maistas visur toks skirtingas, nenuspėjamas ir viliojantis, kad dažnai pats savaime tampa priežastimi keliauti ir pažinti tolimus kraštus per jų virtuvę. Šiaurės gyventojams neįprasti sumišę vaisių kvapai turguose taip blaško, kad net nežinai nuo ko pradėti. Longanai, rambutanai, durijai ir drakono vaisiai – galva sukasi ne tik nuo kvapų ir spalvų, bet ir nuo pavadinimų. Nusiperki, tada suki galvą, iš kurio krašto pradėti kąsti. Kur jau kur, bet Taivane ir Gruzijoje seilės susikaupia dar nespėjus išeiti iš oro uosto. Čia patyriau įdomiausius „susitikimus” su šių svetingų tautų valgiais ir jų vartojimo kultūra. Vieni patiekalai buvo nuostabūs ir verti „Paskutinės vakarienės”, kitus pamačius buvo nesuvokiama, kaip iš viso žmogus gali tai valgyti. Svetingumas Taivane ir Gruzijoje beribis, visada pasireiškia kaip kvietimas sėsti prie vaišių stalo, kuris džiugina akis ir visus skonio receptorius. Patiekalų tiek daug, kad baisu visko bent paragauti – tenka atleisti diržus ne vieną kartą… O Taivanas nuostabus dar ir tuo, kad yra vienintelė mano aplankyta šalis, kur tiek daug galimybių puikiai pavalgyti naktimis. Ten maisto turgūs veikia visą parą, žmonės šurmuliuoja, puodai kunkuliuoja, o kvapai traukia kuo greičiau prisėsti ir mėgautis taivanietiška kulinarijos mozaika.

Gruzijoje ypatingą nuostabą kėlė tai, kad tikriausiai visame pasaulyje tik ten porcijos didesnės nei parodyta valgiaraštyje, o patiekalai akiai daug mielesni nei paveikslėliuose. Toks netikėtumas džiugina ir kiekvieną kartą verčia persivalgyti. Apie gruzinišką užstalę sunku papasakoti net pačiais vaizdingiausiais žodžiais, reikia ten užsukti ir būtinai pakelti ne vieną ir ne du tostus už svetingiausią ir vieną iš skaniausių šalių margame pasaulyje – „Sakartvelo”.

 

Knygos pristatymas vyks „Knygų mugėje”, sekmadienį (vasario 26 d.), 11.00 val.

 

dainius-kinderis-valgis-meile-dvasia.jpg



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.