Į Estijos salas – pasiklausyti tylos ir žmonių istorijų

Autorius: Daiva Zaveckienė | kelioniumanija.lt , 2014, Birželio 02d.

Už lango – nė gyvos dvasios. Tik ilgesingas istorijas šnabždančios liepos, kurių šakose žaidžia gaivų jūros ir druskos kvapą nuo akmenuotos pakrantės atnešantis vėjas, kelios palinkusios pušelės ir pasišiaušę kadagiai, besistiebiantys į pilkšvais debesų kamuoliais nukabinėtą dangų. Kadagiai, kurie lyg tikri Estijos salų ambasadoriai, sutūpę pakelėse sveikina atvykėlius. Jie šias salas pasirinko itin apdairiai: sako, kad kadagiai auga tik ypatingai švarioje aplinkoje.

Toks rytas – tingus, kupinas tyro kaimiško žavesio ir žvilgantis kruopščiai nušienautoje kiemo žolėje pravirkusia rasa – pasveikino mane Lõo vienkiemyje Muhu saloje, kuri yra tarsi jaunesnioji Saremos, didžiausios Estijoje, salos sesė.

Estijos salose gyvenimas niekur neskuba. Tačiau per kelias viešnagės dienas Saremos ir Muhu salose spėjau pasimėgauti tuo sulėtintu tempu. Apsamanojusiose laiko užmirštose sodybose su drėgno pajūrio oro užgrūdintais šiaudiniais stogais ir kirvarpų raštais, išaustais storuose mediniuose balkiuose, aplankiau kelias šeimas, papasakojusias savo įkvepiančias istorijas. Kas privertė jaunus žmones pamiršti didmiesčių ritmą ir apsigyventi salose, kuriose net laikas, rodos, ilsisi, o rytas pasveikina spengiančia tyla?

Mano minėto Lõo vienkiemio šeimininkai – Peke ir Ingrid – palikę sostinės šurmulį prieš keletą metų persikraustė į tyloje paskendusią sodybą, o 2012-ais metais čia įkūrė pirmąjį Estijoje vynuogyną. Anot Peke, kuris yra profesionalus someljė, Muhu salos dirvožemis yra labai panašus į Prancūzijos Burgundijos regiono. Tik čia sodinamos vynuogių rūšys yra visai kitos – tos, kurių nebaugina palyginti atšiaurios estiškos žiemos.

Kol kas Peke vynuogyne tik 500 daigų, visi atidžiai susodinti šeimos draugų rankomis. Tačiau vyras neslepia ambicingų planų – keliasdešimt kartų išplėsti vynuogyną ir įrengti vyno daryklą. Šią, iš pirmo žvilgsnio, beprotišką idėją jam įkvėpė estų tarpukario verslininkai Arnold Lüscher ir Paul Matiesen, kurie Talino Tompea kalvoje kadaise buvo įkūrę didžiausią šalyje vyno daryklą. Deja, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, tuometinis įmonės direktorius, Paul Matiesen sūnėnas Dmitrijus buvo priverstas trauktis į Švediją. Ir visai netikėtai Peke ir Dmitrijaus keliai susikirto, kuomet šimtmečio sulaukęs senukas grįžo į Taliną atšvęsti savo jubiliejų 2009-aisiais. Tuomet ir šovė mintis atgaivinti estiškas vyndarystės tradicijas ir atkurti Luscher&Matiesen prekės ženklą, kuriuo pažymėti vynai Estiją dabar pasiekia iš Prancūzijos ir Ispanijos vynuogynų.

 

3sarema-vynuogynas.JPG

Lõo vienkiemio šeimininkas Peke aprodo savo vynuogynus, kai kurios vynuogės auginamos šiltanamyje

 

Saremos saloje aplankėme dar vieną į kaimo tylą sugrįžusią šeimą, kuri senovinėje sodyboje įkūrė kvapų karalystę. Vos pravėrus Good Kaarma ekologiško muilo namų duris uoslės receptoriams tenka gerokai padirbėti norint susipažinti su užplūdusių kvapų puokšte. Iš Saremos kilusi Ea ir britas Stephen ekologiško muilo gamybą pradėjo prieš dešimtmetį. Autentiškame mediniame name įsikūrusios ne tik muilo dirbtuvės, čia pat ir šeimos būstas.

Šeimininkė palydi mus į virtuvę, kurioje, anot jos, vyksta stebuklai, kiek primenantys alchemiją. Ant darbo stalo preciziškai išrikiuota gausybė mažutėlių buteliukų, kuriuose saugomi eteriniai aliejai, taip pat didesni indai su tokiais ingredientais kaip kadagių ar šaltalankių uogos, rožių žiedlapiai, linų sėmenys ir net aguonos – visa tai naudojama gaminant rankų darbo muilą.

 

3sarema-good-kaarma.JPG

Nuolat besišypsanti Good Kaarma ekologiško muilo namų šeimininkė Ea

 

„Jei norite raminančio efekto, naudokite levandų eterinį aliejų, tonizuojančio – citrusinių vaisių eterinių aliejus, – savo amato paslaptis atskleidžia Ea, dalindama būsimo muilo ruošinius. – Bet pirmiausia reikia šiuos gabalėlius gerai išminkyti ir tik tuomet pasirinkti norimus kvapus ir kitus priedus, pavyzdžiui, įberti šveitimo funkciją atliekančių rupiai maltų kviečių ar rausvą spalvą suteikiančių paprikos miltelių.“

Ea muilo gamybai naudoja tik natūralius produktus, o nemaža dalis jų yra iš Saremos salos, pavyzdžiui, vietinis gydomasis purvas, šaltalankių uogos ar salos karaliai kadagiai.

Mūsų kelias toliau vingiuoja pro Muhu saloje, Nautse kaimelyje įsikūrusią stručių fermą. Tačiau netikėtai tarp žalsvomis samanų šukuosenomis pasidabinusių sodybų išvystame ne tik didžiuosius, daugiau nei 2 m aukščio, paukščius, bet ir būrį kitų egzotinių gyvūnų – alpakas, zebrus ir net kengūras. Ūkio šeimininkai Elmet ir Helena stručius augina jau 12 metų. O gretimoje Mihkli kaimo turizmo sodyboje mus pasitinka jų dukra Ingrem.

Už girgždančių senovinių šimtamečio namo durų laukia siurprizas – ne tik patogios šlepetės lyg pasitinkant ilgai lauktus svečius, bet ir moderni virtuvė. Ant stalo pūpso ryšulys traškių salotų lapų, iš kaimiškos pintinėlės stiebiasi žvalios smidrų galvutės ir šviežiai rausvi ridikėlių veidukai. Šios virtuvės šeimininkė Ingrem Raidjõe, supažindinusi su vakaro meniu, išdalija prijuostes – metas kibti į darbą, jei nenorime likti alkani.

 

sarema-virtuve2.jpg

Ingrem įkurtoje kulinarijos studijoje dera kaimiškas stilius ir moderni virtuvė

 

Gaminame tik iš šiam sezonui būdingų produktų – anot šią nedidelę kulinarijos studiją įkūrusios Ingrem, tai labai svarbu norint išlaikyti pusiausvyrą su supančia gamta. Tad jokių pomidorų iš Ispanijos šiltnamių ar bananų iš tolimųjų kraštų plantacijų. Pagrindiniai Ingrem parinkti ingredientai – tai burokėliai, morkos, ridikai, smidrai, ožkos sūris, salotų lapai, rabarbarai, vietinės uogos ir, žinoma, svarbiausias vakarienės akcentas, šviežia strutiena.

Besišnekučiuodami su kolegomis įsijaučiame į maisto gaminimą, lėtą ir įtraukiantį procesą. Šyptelėjusi prisimenu anekdotines situacijas apie estų lėtumą ir jų šiaurietišką šaltumą. Tačiau suvokiu, jog tie patys estai, jei tik atveria savo namų duris, yra nuoširdūs ir atviri, pasitinkantys ir išlydintys su šypsena, mokantys džiaugtis gyvenimu ir išgirsti netgi tylą.

 

3sarema-nautse.jpg

Mihkli sodyboje kulinarijos studiją įkūrusi Ingrem atskleidžia strutienos gamybos paslaptis: svarbiausia – neperkepti mėsos

 

Nuotraukos autorės
Kelionių portalo kelioniumanija.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško kelioniumanija.lt sutikimo draudžiama. 



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.