Istorija apie milžiną kepsnį iš Frankonijos

Autorius: Astraveland.lt , 2014, Liepos 30d.

Šita istorija turėtų būti juokinga, bet akimirką, kai pamačiau padavėjos rankose lėkštę su milžinišku, aš turiu omeny tikrai MILŽINIŠKU, garuojančiu kepsniu, pasigailėjau, kad neužsisakiau ko nors paprastesnio. Ne tokio frankoniško. Bet juk ne. Aš būtinai norėjau paragauti autentiško patiekalo, o dar ir padavėja patvirtino, kad mano pasirinkimas – puikus. Kurgi ne. Man, metusiai valgyti kiaulieną, šis patiekalas buvo išbandymas. Jis arba aš.

Apskrudusi kiaulienos nugarinė, su kelių pirštų storio lašinių juosta ir traškia skūra, pasiklojusi du bulvių kukulius ir užsiklojusi tradiciniais raugintais kopūstais, ar aš, pasiryžusi išbandyti viską, kas valgoma, tačiau pirmenybę teikianti salotoms, o ne riebiam mėsgaliui. Bet juk tai aš Tailande tarakonus ir lervas valgiau! Ar galėtų mane išgąsdinti kažkoks paršienos kepsnys?

Visgi, jis galiausiai buvo įveiktas. Ir turiu pasakyti, kad skaniau paruoštos kiaulienos nesu valgiusi. Ir tai sako žmogus, kuriam kiaulienos kvapas užmuša visą apetitą. Mėsa buvo minkšta ir sultinga, o maži bulvių kukuliai ir rauginti kopūstai (tai taip vokiška!) puikiai tiko į kompaniją. Viską pagardino raudonas vynas, teliuskavęs storo stiklo taurėse, lyg atkeliavusiose iš anų laikų prabangaus dvaro indaujos. Niam!
Kaip jau minėjau, šis patiekalas yra autentiškas frankoniškas kulinarinis palikimas. O kad geriau suprastumėte, kokia ta frankoniška virtuvė (gink dieve, nevadinkite jos bavariška), norėčiau jus su ja supažindinti. 
Tegyvuoja mėsa! Arba vargas vegetarams ir sveikuoliams
Frankonija yra Pietų Vokietijoje esantis regionas, kurio didžioji dalis priklauso Bavarijai. Tačiau čia gyvenantys vokiečiai jus primygtinai pataisys, kad jie – ne Bavarija, tad tebūnie tai lieka tik geografinė smulkmena. Niurnbergas ir Viurcburgas, kuriame lankiausi, yra didžiausi Frankonijos miestai.
Frankonijos regionas yra garsus Niurnbergo dešrelėmis (dažniausiai jos būna iš kiaulienos arba jautienos), kurias vokiečiai mėgsta grilintas ar keptas keptuvėje ir patiektas kartu su tradicine bandele ir raugintais kopūstais. Žinoma, aš irgi ragavau šių dešrelių, tačiau ne bandelėje, o patiektus lėkštėje su raugintais kopūstais ir duona. Vėlgi – buvo labai skanu!
Frankoniškoje virtuvėje, kaip jau supratote, vadovauja karalienė mėsa, dažniausiai – kiauliena. Kartu su mėsos patiekalais frankai patiekia įvairias salotas ir bulvių koldūnus (paprasčiausius bulvinius kukulius). Kalbant apie daržoves, frankai labiausiai mėgsta raugintus kopūstus, raudonuosius ir baltuosius (tradicinius) kopūstus, bulves, šparagus, morkas ir ridikus.

Tad, jei lankysitės Viurcburge, ir norėsi patys paragauti kepsnio-milžino ar sušilti nuo šparagų sriubos (tai buvo protingas ir skanus mano bičiulės pasirinkimas), užsukite į frankonišką restoraną „Backofele“. Puikus maistas, autentiška aplinka, draugiškos padavėjos ir skanus vynas. Ko daugiau galima norėti vakarui su bičiuliais?

 

astravel-logo--1.png 



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.


Lankytinos vietos