Itališki ledai: saldi ir gaivi gelato istorija

Autorius: kelioniumanija.lt , 2015, Liepos 02d.
Ledų istorija neatsiejama nuo kelionių. Manoma, jog ledų receptą į Italiją parvežė keliautojas Marco Polo iš savo klajonių po Kiniją, nors įvairius šaldytus desertus su vaisių sultimis, pienu ir medumi skanaudavo ir romėnai.

Kita ledų kilmės versija atskleidžia, jog ledų, o tiksliau, šerbeto, gamybos paslaptys Italiją pasiekė iš arabų kraštų, t.y. Persijos. Arabai kalnų sniegą maišė su vaisių sultimis, taip išgaudami ledų pirmtaką šerbetą. Tiesa, vienas iš tokio šerbeto ingredientų būdavo druska, mat jos dėka skanėstas žymiai lėčiau tirpdavo. Na, o Sicilijoje buvo gaminama granita – ledo, sulčių ir cukraus mišinys.

Vis tik, tikrieji ledai, arba gelato (skaityti – dželato), buvo pagaminti 16 a. Florencijoje geros virtuvės šalininkės kunigaikštienės Kotrynos de Mediči rūmuose. Siciliečiams taip pat priklauso ledų išradimo nuopelnai – Francesco Procopio sukūrė ledus, kurie labai panašūs į šiuolaikinius. Savo išradimą jis nusivežė į Paryžių, kur atidarė Café Procope, veikiančią iki šių dienų. Istorikai sako, jog šios ledainės veiklą palaimino pats Prancūzijos karalius Liudvikas XIV, o Procopio gerbėjais tapo tokios įžymybės kaip Viktoras Hugo, Volteras ar Onorė de Balzakas.

18 amžiuje gydytojas iš Neapolio Filippo Baldini netgi rašė, jog ledai yra puiki terapijos priemonė kūnui ir gerai nuotaikai. Šokoladiniais ledais jis rekomendavo gydyti skorbutą.

Masinė ledų gamyba pradėta tik 19 a., o iki tol šio skanėsto būdavo galima paragauti tik nedidelėse ledainėse. Italijoje ledainės, arba gelateria, yra populiarios iki šiol. Tiesą sakant, daugiau nei populiarios. Tai – itališkosios kultūros dalis ir turbūt nėra miestelio, kuris neturėtų savo ledainės. Netgi juokaujama, jog Italijoje gelateria yra antra svarbiausia įstaiga po bažnyčios.

 

Gelato ir ledai – ar egzistuoja skirtumas?

Nors tiesioginis gelato vertimas į lietuvių kalbą ir yra ledai, tačiau itališkieji gelato yra tirštesni, liesesni negu mums įprasti ledai. Gaminant gelato tirštumas išgaunamas šaldymo proceso metu juos labai lėtai maišant ir stengiantis sušaldyti kuo mažiau oro. Gaminant gelato naudojama daugiau pieno negu grietinėlės, taigi juose mažiau riebalų.

 

9italiski-ledai1.jpg

 

Made in Italy: įdomūs faktai apie itališkus ledus

 

  • Italijos Bolonijos mieste veikia vienintelis pasaulyje Ledų universitetas – „Carpigiani Gelato University”. Čia taip pat veikia 2012 m. atidarytas Ledų muziejus – „Gelato museum“, supažindinantis su ledų istorija, kultūra ir gamyba.
  • Kūgio formos vaflinį ledų indelį sukūrė ir užpatentavo italas Vittorio Marchioni 1903 m. Ji populiariausia iki šiol, prabėgus jau daugiau nei šimtmečiui.
  • Pirmąją ledų mašiną sukūrė italas Bruto Carpigiani. Šis jo išradimas buvo pripažintas vienu svarbiausių 20 a. išradimų!
  • Tradicinėse itališkose gelateria ledai nuo seno pardavinėjami tik indeliuose, o ne vafliniuose puodeliuose.
  • Vien Italijoje veikia beveik 37 tūkstančiai ledainių, gelateria. Daugiausia jų – Lombardijos regione, apie 6 tūkst.
  • Ledų suvartojimo skaičiai ne mažiau įspūdingesni: Italijoje vienam žmogui tenka 6 kg ledų per metus.

 

Kelionių portalo kelioniumanija.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško kelioniumanija.lt sutikimo draudžiama. 



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.


Kelionių idėjos