Kalėdinė Provanso tradicija – 13 desertų

Autorius: kelioniumanija.lt , 2012, Lapkričio 28d.

Esame įpratę Kūčių vakarą praleisti šeimos rate prie stalo, nukrauto tradiciniais patiekalais, kurių turi būti ne mažiau nei dvylika. Būtent tiek patiekalų reikia paragauti per šį šventinį vakarą Lietuvoje.

Panaši, tik prancūziškomis spalvomis ir skoniais nuspalvinta tradicija išlikusi ir viename autentiškiausių Prancūzijos regionų, Provanse. Čia Kalėdų išvakarėse be tradicinių patiekalų (keptos menkės, ančiuvių) šventinį stalą papuošia net 13 desertų, arba treize desserts. Skaičius trylika simbolizuoja Jėzų Kristų ir 12 jo apaštalų.

Tačiau trylika desertų – tai visai ne trylika tortų ar pyragų, kaip galima įsivaizduoti vos tik išgirdus apie šią tradiciją. Paprastai Provanse Kalėdiniai desertai nėra įmantrūs. Tradiciškai kone visose šeimose patiekiami migdolai, lazdyno arba žemės riešutai, džiovintos figos ir razinos. Šios gėrybės simbolizuoja 4 vienulių ordinus (eilės tvarka) – karmelitų, augustinų, pranciškonų ir dominikonų.

Visi likę desertai paprastai skiriasi, priklausomai nuo šeimos tradicijų. Tai gali būti švieži vaisiai ar uogos – vynuogės, kriaušės, obuoliai, apelsinai. Tai gali būti įvairūs kepiniai – migdoliniai ar anyžiniai sausainiai, žagarėliai, šokoladiniai vyniotiniai, pyragėliai, nuga ir t.t.

 

Kelionių portalo kelioniumanija.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško kelioniumanija.lt sutikimo draudžiama.



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.