Šveicarijos kulinarinės įžymybės: šokoladas

Autorius: kelioniumanija.lt , 2010, Balandžio 27d.

Prisipažinkite, juk ne kartą grįždami iš kelionės oro uoste esate pirkę Toblerone šokoladą lauktuvių. Vis dėlto, ne visi nutuokia, kad šis populiarus šokoladas yra šveicariškas. Tuo tarpu patys šveicarai pagal šokolado suvartojimą yra vieni didžiausių smaližių pasaulyje!
Šveicariško šokolado istorija

Nors šiandien šveicarų vaikai neįsivaizduoja savo gyvenimo be šokolado, šio saldumyno istorija prasideda toli nuo vaizdingosios Alpių šalies.

Istoriniai šaltiniai teigia, jog šokolado gėrimą majai Centrinėje Amerikoje gamino jau VII a. Ispanų kolonizatoriai XVI a. kakavos atvežė į Ispaniją. Gardusis gėrimas puikiai pritapo Ispanijos, o vėliau ir Prancūzijos karalių rūmuose bei paplito aukštuomenės tarpe visoje Europoje.

1819 m. F.L. Cailler atidarė vieną iš pirmųjų šokolado gamyklų šalia Vevey, netoli nuo Lozanos. Šioje gamykloje šokoladas buvo gaminamas ne rankomis, o automatizuotai. Taip atsirado vienas iš seniausių šveicariško šokolado prekinių ženklų, kuris egzistuoja iki šių dienų.

XX a. pradžioje Šveicarija išgyveno savo aukso amžių: ekonomika klestėjo, ėmė augti turizmas. Atvykstantys turistai, daugiausiai aukštuomenė, greitai pamėgo šokoladą, kuris tapo vienu iš Šveicarijos simbolių. Šioje palyginti nedidelėje šalyje pagamintas šokoladas 1912 m. sudarė 55% viso pasaulio šokolado eksporto rinkos.

Šveicariško šokolado sėkmė, be abejo, slypėjo jo kokybėje. Be to, šveicarai išrado pienišką šokoladą, kuris iš esmės pakeitė šokolado sampratą. Jei kakava gali būti maišoma su pienu norint pagaminti šokoladinį gėrimą, kodėl gi nepritaikius šios idėjos gaminant šokoladą?

Tačiau dėl pieno konsistencijos šokolado gamybai pradžioje bandyta naudoti kondensuotą pieną, ir tik išradus pieno miltelius, pieniško šokolado gamyba tiesiog suklestėjo. Įdomu tai, kad šis išradimas gimė iš taupumo: tam pačiam kiekiui šokolado pagaminti reikėjo žymiai mažiau brangiųjų importuojamų kakavos pupelių.
Smaližių rojus

Šveicarijoje šokoladas naudojamas visur: čia netgi galima pasinerti į šokolado vonią SPA centre. Dauguma šokolado gamintojų siūlo apsilankyti jų gamybos cechuose ir susipažinti su šokolado gamybos procesu.

Lankydamiesi šios šalies miestuose būtinai užsukite į jaukias šokolado parduotuvėles, kuriose galima įsigyti šimtus skirtingų šokolado gaminių rūšių. O didžiausiems smaližiams siūlomas maršrutas Šveicariško šokolado traukiniu, vykstančiu iš Montreux.

Tikro smaližiaus svajonė – šokolado fondiu: į ištirpintą šokoladą specialia ilga šakute merkiami įvairių vaisių gabaliukai.

Šokolado statistika šioje šalyje taipogi iškalbinga: vienam Šveicarijos gyventojui vidutiniškai tenka 11,7 kg suvartoto šokolado. Palyginimui, Italijoje šis skaičius siekia 3,3 kg, Prancūzijoje – 7,4 kg, Jungtinėje Karalystėje – 10,3 kg, Vokietijoje – 11,4 kg.

Šveicarijoje veikia 18 šokolado gamyklų. Pernai metais Šveicarijoje parduota 174 tūkst. tonų šokolado, iš jų 60% eksportuota, daugiausia į Vokietiją, Jungtinę Karalystę, Prancūziją.

Parengta pagal: http://www.chocosuisse.ch

 



SUŽINOKITE TIKSLIAS SKRYDŽIŲ KAINAS

Pasirinkite miestą, iš kurio vykstate.
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Įveskite miesto, šalies arba oro uosto pavadinimą
Skrydis atgal
Suaugę 1
Vaikai (2-11 m.) 0
Kūdikiai (0-23 mėn.) 0
Jei kūdikiui kelionės metu sukanka dveji metai, prašome rezervuoti vaikišką bilietą.


Lankytinos vietos
Kelionių idėjos